Преди няколко години правителството в Румъния е похарчило 52 милиона леи или 12 милиона евро, за да изгради онлайн платформа, носеща името e-Romania. Днес сайтът има 892 потребители и информацията на него не е била актуализирана от 2013 година, показат официални данни, цитирани от Business Review.

"Министерство на комуникациите и информираното общество използва средствата, отпуснати от държавния бюджет, които бяха в размер на 52 милиона леи за реализацията на проекта e-Romania", се посочва в доклад на Сметната палата в северната ни съседка.

"Неговата реализация и изпълнение не са били направени в съответствие с принципите за ефективност и ефикасност при използването на държавни финансови ресурси за такива цели", се посочва още в документа.

Според заключенията на одиторите интернет порталът е бил направен с цел да служи на голям брой потребители - над 10 милиона такива, включително 3 милиона регистрирани потребители. Идеята на проекта бил да се използва от по 50 000 души на секунда.

Снимка 368100

След инспекцията обаче станало ясно, че тя е била ползвана от едва 250 000 потребители, а регистрираните такива били 892 души.

"Понастоящем проектът e-Romania 2 е просто портал с информация за населените места в Румъния, но на него може да бъде открита информация от 2013 година, като тя не е актуализирана", посочват още от Сметната палата.

От институцията заключват, че финансовата тежест за държавния бюджет, свързана с проекта, не е била оправдана от резултатите.

В допълнение от Сметната палата посочват, че други сайтове, като Wikipedia и страниците на румънски централни и местни органи, съдържат по-подробна и пълна информация за градовете и селата в страната. Заради това се посочва, че e-Romania е напълно безполезен.

В момента порталът е недостъпен и не работи.

Снимка 368099