Най-голямата банка в света - Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC), ще търси проекти в България, в които да инвестира. Евентуалните вложения ще бъдат направени чрез инструмента на финансовата институция SINO - CEEF Capital.

Това стана ясно след разговор по време на посещение във Варшава между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Шимон Островски, директор в ICBC и председател на инструмента SINO.

"България е една от държавите, в които нямаме реализирани мащабни проекти и имаме интерес за разширяване дейността си в този регион", коментира Шимон Островски.

От официално съобщение на министерство на икономиката става ясно, че банката се интересува от проекти на стойност над 50 милиона евро и е готова и да инвестира и в инфраструктурата на страната.

Според зам.-министър Манолев в момента в страната се реализират редица важни проекти в тази сфера и те биха могли да станат обект на стратегическо партньорство.

"Страната ни е политически стабилна, като макроикономическите ни резултати отбелязват устойчиво увеличение, а ръстът на БВП е над средния за ЕС", казва Манолев. По неговите думи това са предпоставките за завишен инвеститорски интерес към по-големи проекти.

ICBC е най-голямата банка в света по пазарна капитализация, депозит на клиенти, печалба и стойност на марката. Тя има 5,77 милиона корпоративни клиенти и 520 милиона лични банкови.

Финансовата институция е държавна, като активите й към юни 2015 година възлизат на 3,616 трилиона долара. Тя е и най-голямата публична компания в света според размера на активите си.