Мина време, много време. Години, в които Левски се луташе измежду провалени сезони, временни проблясъци и тежко отчаяние...

Там, където надеждата съвсем свършваше, за много от феновете проблясваше един въпрос - "Ами, ако Станимир Стоилов беше тук?".

Авторът на "синята приказка", постигнал последните големи успехи, е канен от всяко ново ръководство. По една или друга причина, Мъри винаги е отказвал. Сега индикациите са, че така обичаният от феновете треньор, най-после ще се завърне на "Герена".

Завръщането на Станимир Стоилов в Левски е основна цел пред Диксън

Завръщането на Станимир Стоилов в Левски е основна цел пред Диксън

Мъри вече проведе две срещи с англичанина

През годините бившият национален селекционер дaде да се разбере, че има недовършена работа в Левски. Преди време, той открои седем важни компонента, за да се случи "синята приказка". Именно това е била и стратегията, която отборът е следвал, за да влезе в групите на Шампионска лига и да стигне ¼ финал в тогавашната Купа на УЕФА.

На първо място той посочи важността на плана и целта и обясни: "В едно изречение, планът бе Левски да израсне толкова много спортно-технически, че да мери сили с най-добрите клубове в Европа. И дори със загубите от тях да върви напред и да се развива. Това, което се постигна тогава е пълната конвертируемост на нашия продукт спрямо реалните европейски критерии".

Снимка 287289

Следва увереност на спортно-техническото ръководство. "Отличните резултати на терена бяха постигнати с цената на изключително упоритата работа на спортно-техническия щаб. Денонощна работа, защото тя не приключваше с края на тренировката. Мозъчният тръст работеше на пълни обороти, както сега се казва 24/7", се връща към този момент Мъри.

Снимка 278197

На трето място бе селекцията, съставена от качествени чужденци, към които се подхождало с изключителна прецизност.

Връзката с феновете бе друг важен компонент, откроен от Стоилов. Той си припомня момента, в който цялата публика на Челси в Лондон станала на крака, за да аплодира българските гости, от което го побили тръпки. Именно сега и феновете бяха в основата "сините" да продължават да съществуват чрез техните дарения.

Снимка 278195

Петият важен акцент е мобилизацията във важните моменти. "Синята приказка" станала факт, защото Левски успял да се надскочи в най-решителните моменти.

Следва безкомпромисността. "Дори един компромис и неспазване на заложените принципи може да преобърне цялата кола, както е в поговорката с малките камъчета. Нито веднъж не си позволихме да излезем от правилната посока", анализира Мъри.

Станимир Стоилов извежда Левски за първа тренировка?

Станимир Стоилов извежда Левски за първа тренировка?

Все още не е ясно кога ще е тя

Последната седма точка е смятана за неизпълнена от Стоилов, а тя гласи: "Постоянната мисъл за бъдещето. Да, планът бе Левски да влиза перманентно в групи на Шампионска лига. Да поддържа респектиращ клубен коефициент, който при добри обстоятелства дори да го класира директно в групова фаза. Да си построи собствен стадион по всички европейски критерии.

Станимир Стоилов вече мисли за селекцията в Левски

Станимир Стоилов вече мисли за селекцията в Левски

Очаква се Мъри да се завърне на "Герена" след 13-годишна пауза

Да стане неоспорим хегемон в българския клубен футбол. Националният отбор да бъде доминиран от футболистите на Левски. Момчетата със сини фланелки да са постоянна величина не само в България, но и по европейските стадиони. Това, последното седмо условие бе най-важното в "синята приказка". Всеки да прецени сам за себе си защо не се осъществи. Но е много жалко, че не стана. Не заради друго, а защото го заслужават най-великите фенове в света - сините", с горчивина споделя треньорът.

Снимка 278196

Именно тази точка може да бъде смятана за една от причините Станимир Стоилов да се върне в Левски. Обещаното светло бъдеще от Наско Сираков на Могилката, дава всички аргументи Мъри отново да води "сините" и отново да заработи успешният тандем между двамата.Тук, обаче важното уточнение е - ако се случи сделката и, ако тя бъде достатъчна успешна, за да позволи финансова стабилност на отбора. Без необходимите средства, е изключено развитието на каквито и да е планове и стратегии за бъдещето. Тогава целите ще бъдат други и насочени към оцеляването на отбора и трудно можем да си представим треньор с визитката на Мъри, да бъде част от такава ситуация.

Станимир Стоилов: Във футбола всичко е сериозно, само когато има договор

Мъри Стоилов: Във футбола всичко е сериозно, само когато има договор

"Честно казано, жал ми е за казахстанския футбол"

Преди време, Стоилов сподели, че е сигурен, че над Левски тегне черна прокоба и заради нея "сините" вече толкова години нямат трофей.

Сега надеждите на "синя" България са, че именно Станимир Стоилов ще бъде човекът, които ще развали тази прокоба и ще започне нова глава от приказката. Преди това обаче чакаме новини от "Герена"...