11-кратният първенец на България - Лудогорец, научи съперника си за първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Новият поход на "орлите" към групите на най-престижната клубна надпревара ще стартира срещу черногорците от Сутиеска. Въпросният тим е добре познат у нас, след като през 2017 година бе отстранен от Левски в предварителните кръгове на Лига Европа. Тогава "сините" спечелиха с 3:1 на "Герена", а после направиха 0:0 като гост.

Снимка 301648

Източник: LAP.bg

Черна гора е любима дестинация за Лудогорец, като вече няколко тима от тази държава са падали в жертва на разградчани. През 2016/17 "зелените" елиминират Младост (Подгорица) във втория квалификационен кръг на Шампионската лига с общ резултат 5:0. През 2020/21, само в един двубой, отстранен пък е Будучност след победа 3:1. Така Кирил Десподов и компания ще търсят хеттрик от черногорски скалпове срещу сегашния първенец на балканската държава.

Лудогорец срещу стари познайници на Левски в първия кръг от квалификациите за Шампионска лига

Лудогорец срещу стари познайници на Левски в първия кръг от квалификациите за Шампионска лига

Това стана ясно след тегления в Нион жребий днес

ИСТОРИЯ:

Отборът на Сутиеска е създаден през далечната 1927-а година. Използва сегашното си име от 1945-а, като до тогава той се нарича Хайдук, а впоследствие и СК Херцеговац. Актуалното наименование на "синьо-белите" е в чест на всички югославски комунисти, които губят живота си при най-съществената офанзива срещу тях по време на Втората световна война.

Снимка 299861

Първите реални успехи на отбора от Никшич са през сезон 1962/63, когато е достигнат полуфинал за Купата на Югославия, а също така е спечелена промоция и за най-високото стъпало в местната футболна йерархия. През 60-те и 70-те, Сутиеска играе четири пъти в елита на Югославия, но така и не прави нещо запомнящо се. В сърцата на местните фенове обаче остава сблъсъкът с Цървена Звезда през 1971-а, когато "синьо-белите" са подкрепяни от рекорден брой свои привърженици - 19 000 души.

След разпадането на Югославия Сутиеска остава в пределите на тамошното футболно семейство, като дори прави пробив в турнира Интертото през 2003-а година. Случайност или не, той е спрян от...финландският Тампере Юнайтед, който няколко лета по-късно ще нанесе исторически срам по реномето на Левски.

НАСТОЯЩЕ

След Независимостта на Черна гора, Сутиеска печели пет пъти шампионската титла на страната. Това се случва през сезони 2012/2013, 2013/2014, 2017/2018, 2018/2019, 2021/2022. През изминалия сезон тимът вдигна титлата с осем точки преднина спрямо втория Будучност.

Снимка 299857

Нещото, с което в тима на Сутиеска се гордеят най-много е тяхната детско-юношеска школа. Кариерите си в клуба започват емблематични футболисти като Мирко Вучинич, Андрия Делибашич, Миодраг Божович, Миладин Бечанович, Войн Лазаревич, Браян Ненежич и познатият добре у нас Предраг Пажин.

Караманджуков: Лудогорец изпраща една трудна, но доста успешна година

Караманджуков: Лудогорец изпраща една трудна, но доста успешна година

"Това не е лесно да се намерят заместници на Марселиньо, Клаудиу Кешеру, Вандерсон"

Агитката на Сутиеска е малобройна, но доста колоритна. Черногорците обичат ръкопашния бой, като "войводите", както се наричат те, често влизат в "сражения" с големите си врагове от Будучност. За гостуването им в България не се очакват повече от 100 човека.

Снимка 299859

СЪСТАВ

Съставът на Сутиеска е изграден предимно от местни футболисти. По-екзотичното носи либийското дясно крило Закария Емабрук Алхараиш, както и пристигналият наскоро като свободен агент бразилец Кике Чагас. Най-скъпият играч в селекцията на "синьо-белите" е Владимир Йовович (550 000 евро). Крилото има богат опит, най-вече натрупан с екипа на Цървена звезда. Неговите задачи основно са да захранва с асистенции централния нападател Дарко Никач. През изминалия сезон таранът помогна за титлата на своя клуб със седем гола в 27 мача, а кариерата му е истинско околосветско пътешествие, включваща отбори от Индия, Унгария, Узбекистан, Албания, и Косово.

Лидер на Сутиеска е опитният вратар Владан Гилен, който впечатли през изминалата кампания с цели 17 сухи мрежи.

Снимка 577534

Източник: www.facebook.com/FKSutjeska1920

Наставник на Сутиеска е Милия Савович, който вече изкара цял пълен, и при това доста успешен, сезон в тима от Никшич. Към момента постига и най-големите успехи в своята кариера, а досега е водил още няколко на брой местни тима. Предпочитаната от него схема на игра е 4-2-3-1.

Първите мачове от първия предварителен кръг в турнира на богатите са на 5 и 6 юли, а реваншите са на 12 и 13 юли. Лудогорец ще бъде домакин в първата среща, а реваншът ще е в Черна гора.

Олимпиакос иска голмайстора на Лудогорец

Олимпиакос иска голмайстора на Лудогорец

Вижте подробности