"24 лв. по-скъпо парно за гарсониера в София" четем във в. "Монитор"

Над стотарка за мегаватчас топло ще плащат в 6 от големите градове

C още поне около 24 лв. ще поскъпне парното за гарсониера в София, за което до момента през зимата са плащали към 150 лв. Това прогнозира президентът на КНСБ Плавен Димитров.

Профсъюзният лидер препоръча количеството енергия, което се плаща на енергийно бедните домакинства през зимата да се увеличи от 385 киловатчаса да на 530. Броят на тези домакинства е над 200 хил., но според него, те със сигурност са поне двойно повече и новите цени на газа ще ги увеличи още повече.

Днес на открито заседание КЕВР обсъди искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ. Очаква се това да доведе до ръст и на цените на топлоенергията, продавана от топлофикациите.

От понеделник абонатите на общо 6 от тези дружества, ползващи за основно гориво природен газ, ще плащат метаватчас топлоенергия на цена над 100 лв. с ДДС, сочат предварителни неофициални изчисления на експерти от КЕВР. "Шампиони" с по над 111 лв. са топлофикациите в София и Велико Търново.

В столицата цената ще скочи от 103,14 лв./МВтч на 111,12 лв. или със 7,97%. Във Велико Търново пък увеличението ще е от 107,18 лв. на 111,88 лв./МВтч. В Пловдив се очаква абонатите да плащат от понеделник 109,04 лв./МВтч, вместо сегашните 100,43 лв. или с 8,57 на сто повече. Така под тепетата инкасират най-голямото процентно нарастване на цената топлинната енергия за битови нужди.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Няма надежда таванът на пенсиите скоро да падне за всички" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Министрите на финансите и на социалната политика Владислав Горанов и Бисер Петков не оставиха никакъв шанс таванът на всички пенсии да падне в близко бъдеще. Темата е на дневен ред заради насрочена за днес дискусия в социалната комисия в Народното събрание. Тя е предизвикана от петиция на пенсионерски организации с искане догодина ограничението да се премахне за всички възрастни.

Според кодекса за социално осигуряване от следващата година таванът на пенсиите отпада за новите пенсионери - тези, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г. За старите пенсии обаче той се запазва, като от 1 юли малко ще се повдигне - от 910 на 1040 лв. По данни на НОИ към юни 2018 г. таванът ограничава парите на 55 716 души. Около 25 000 от тях ще започнат да получават реалния размер на пенсията си, когато максимумът се вдигне на 1040 лв. догодина. Другите 30 000 обаче ще останат ощетени и именно за тях е дебатът в момента.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Нелегалното производство на акцизни стоки ще се преследва като престъпление", четем в "Капитал"

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат представени пред народните представители до края на следващата седмица

Нелегалното производство на акцизни стоки ще се преследва като престъпление, като то ще бъде включено в разпоредбите на Наказателния кодекс. Това беше съобщено от главния прокурор Сотир Цацаров след среща с министъра на финансите Владислав Горанов, на която присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. 

Към момента Наказателният кодекс в чл. 234 предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба до десеткратния размер на пазарната цена на продаваните стоки, както и лишаване от права по друг член от закона само за продавачите или държателите на акцизни стоки без бандерол.

Прочети още от " Капитал"

"Луксозни индийски коли атакуват пазара" е заглавиe от в. "24 часа"

Система разпознава пътните знаци, сигнализира за скоростта

Най-големият автомобилен гигант в Индия представя за първи път у нас две свои нови марки автомобили, които предлагат лукс на достъпни цени. Те са сред атракциите на изложението "Ауто сити" в пловдивския панаир.

Първият модел е компактен, с икономичен двигател и е подходящ за градски условия, тъй като е изключително маневрен. Вторият е седемместен, с подобрено окачване и шумоизолация.

На "Ауто сити" се презентира и кола на световноизвестна компания производител, снабдена с цветен покрив, фарове за мъгла, автоматичен климатик, както и със система за разпознаване на пътни знаци и сигнализация за скорост. Премиера на изложбата прави автомобил, пригоден за най-трудни терени и условия, който разполага с функции за контрол на сцеплението и за помощ при спускане по наклон.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Сменяме водомерите вкъщи само с такива с дистанционно отчитане", четем във в. "Стандарт"

Ако слагаме нов водомер на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя добави, че в новата наредба за отчитане на водата не е записан краен срок за тази подмяна.

Тя обясни и че в края на годината ще се направи оценка, за да се прецени къде и с колко може да поскъпне водата. Възможно е водата у нас да поскъпне, ако се вдигне цената на електроенергията, добави Крумова.

Крумова обясни, че с новата наредба се цели да се избегнат конфликти между ВИК дружествата и клиентите и ще подпомогне добросъвестните потребители.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Вицепремиерът Каракачанов предлага таван на надценката за "социална кошница" храни", пише "Капитал"

Земеделският министър вече поиска търговците да продават хляб без печалба, а БСП - да се намали ДДС

След като преди седмица земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е започнал разговори с големите търговски вериги да продават хляб без печалба, във вторник от ВМРО се включиха в дебата с още по-авангардно и антипазарно предложение. 

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви във Facebook, че е провел заседание с експертите на оглавяваната от него партия ВМРО, на което е взето решение да се предложи на обсъждане идея за създаване на "социална кошница" с храни, чиито максимални ставки на печалбата трябва да бъдат фиксирани. Става въпрос за продукти като хляб, яйца, пилешко и свинско месо, сирене, кашкавал и др. Поводът отново е очакваното поскъпване на основни храни след като през 2018 г. се качват цените на зърното, природния газ и електричеството.

Прочети още от " Капитал"

"Борисов в САЩ - за една снимка повече", пише в. "Сега"

Когато се ласкае от мисълта: "Три папи са ме галили по главата", българският премиер не бива да забравя, че един президент му отвъртя шамар, и затова не е разумно да се навира безпричинно на следващия

Премиерът Бойко Борисов избута с лакти президента Румен Радев, за да се яви вместо него на сесията на Общото събрание на ООН, и още през първия ден на едноседмичния му престой в Ню Йорк си пролича какъв му е бил зорът. Нито сесията, нито ООН са били в мислите му, а целта му е била да се снима, ръкувайки се с американския президент Доналд Тръмп, за да го бодне в галерията си на световните лидери, която си прави в Банкя. Той изпълни мисията си след конференцията за борба с наркотиците, свикана от Тръмп като главна негова инициатива в навечерието на сесията на ООН.

Благодарение на видеозапис, разпространен от пресслужбата на ООН, всички могат да видят как след заседанието Борисов се устремява към трибуната, където седи Тръмп, изчаква неколцина предварили го и със замах протяга ръка за здрависване с американския президент, който му казва две-три любезни думи. Въодушевен, че е постигнал целта си, незабавно се обръща към своя сътрудничка, за да види дали е успяла да го снима и как е излязъл на телефона й.

Прочети още от в. "Сега"

"От 29 506 с пари за старини от чужбина: Всеки шести прибира пенсия от страна извън ЕС " пише в. "Монитор"

Възрастните с евро в джоба се увеличили три пъти за 11 години

Bсеки шести българин с пенсия от чужбина я получава от страна извън Европейския съюз. Към края на август 29 506 българи вземат парите си за старини от чужда държава. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти. От всички нашенци с чужди пенсии 4686 са тези, които са се трудели в страни извън Европейския съюз.

При определянето на средствата за старини се сумира стажът от двете държави и всяка от тях отпуска сума според положения труд в страната, обясняват експертите от осигурителния институт. Така например ако един мъж има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга държава, той ще получи пенсия от НОИ в размер на базата само на осигурителния доход за тези 25 години. Доходът за останалите 10 години ще има значение при отпускане на пенсия от другата държава. Ако наш сънародник е работил прекалено кратко в друга страна, то пенсията му се отпуска само от България, като стажът му се признава за български, уточняват експертите. Най-много са чуждестранните пенсии от Русия. 3323-ма нашенци взимат рубли за старини.

Прочети още от в. "Монитор"

"Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит" четем в "24 часа"

Обърканите и арогантниизявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца

В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам старините си в някое живописно и полузаспало английско селце, където вечерно време ще присядам с местните хора в традиционния пъб.

После обаче дойде болезненото пробуждане: сутринта на 24 юни 2016 г. Дотогава вярвах, че хазартните действия на "отчаяния Дейв" (тогавашния премиер Дейвид Камерън) в крайна сметка няма да доведат до катастрофа и че британците ще гласуват за оставане в ЕС. Ала нещата се развиха другояче.

Прочети още от в. "24 часа"

"ЕС може да инвестира в икономическия бум на Азия", пише в. "Стандарт"

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия

Европейският съюз е най-взаимосвързаният регион в света. Продуктите, произвеждани в Порто, лесно могат да се продават в Катовице благодарение на нашия вътрешен пазар. Студентите могат лесно да кандидатстват за работа в целия Европейски съюз, сигурни, че придобитата от тях квалификация е призната и съпоставима с тази на другите университети в ЕС. Човек може да вземе влака от Брюксел до Виена точно толкова свободно колкото от Брюксел до Брюж. Тези връзки са създали възможности за гражданите, предприятията и инвеститорите от ЕС и са допринесли за по-голям просперитет за всички европейци.

Съществуват три принципа на този "европейски път" към свързаността. Свързаността трябва да бъде устойчива: икономически, фискално, екологично и социално.

Прочети още от в. "Стандарт"