"Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места", четем във в. "Стандарт"

Държавните политики за подпомагане на автоиндустрията и законодателните инициативи за развитие на бранша бяха сред темите на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. Основен акцент на форума, който се проведе в хотел "Маринела", бе дефицитът на работна сила, който спъва развитието на този толкова важен за българската икономика отрасъл.

Очаква се автоиндустрията да открие още 45 000 работни места през следващите 3-4 г. Това съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България. По думите му, секторът е най-бързо развиващият се у нас. Конкретните цифри описват огромния скок, направен за 6 г. Ако през 2012 г. фирмите в бранша са били 30, сега са 170. Броят на работещите е скочил от 9 000 на 47 000. Ако преди 6 г. браншът е давал под 1% от БВП, сега делът му е над 5 на сто. 2,5 милиарда лева е оборотът на компаниите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Депутатите повишиха 900 пъти съдебните такси пред ВАС" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Мнозинството в парламента най-безцеремонно игнорира острите критики на граждани, адвокати, фирми и неправителствени организации и вдигна дpacтичнo тaĸcитe пo ĸacaциoнните дeлa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд.

Новите суми ще възпрепятстват сериозно възможността да се обжалват актовете на властта. Таксата за граждани се повиши от 5 на 70 лв., за фирмите и НПО - от 25 на 370 лв., а когато материалният интерес може да се определи, таксата ще е пропорционална и може да достигне до 4500 лв.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"България получи "да" за едновременно влизане в банковия съюз и ERM II", четем в "Капитал"

Ориентировъчната дата е юли 2019 г., но преди това страната трябва да направи реформи, а ЕЦБ да оцени финансовата й система

България получи пътна карта за реформи и ориентировъчна дата за едновременно влизане във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. До дни страната трябва да изпрати искане за пристъпване към "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, а ако всички стъпки и ангажименти се изпълняват навреме, този процес би трябвало да отнеме около година. Това стана ясно в четвъртък след заседание на еврогрупата, в което участваха и представители на ЕЦБ и Дания (като единствен участник в ERM II без да е в еврозоната), българският министър на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Прочети още от " Капитал"

"Румен Радев: Всички в НАТО конфузно мълчаха за 4% от БВП за отбрана" е заглавиe от в. "24 часа"

Темата за увеличаване до 4% от брутния вътрешен продукт за отбрана в националните бюджети, предложена в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп на Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО, остава за обсъждане на следващ етап. В момента никой не говори за това.

Това заяви пред журналисти в Брюксел българският държавен глава Румен Радев, който представлява страната ни на най-високия форум на пакта. Попитан за настроението в заседателната зала в сряда, той призна, че "не е била от най-приятните атмосфери". "Всички лидери са, общо взето, в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие", обясни Радев. И напомни: "Споровете сега са за това кога да се достигнат 2% от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина."

Прочети ще от в. "24 часа"

"2,2 млн. лева изплатени на работници от фалирали фирми" четем във в. "Монитор"

172 банкрутирали дружества оставили служителите си без възнаграждения

2,218 млн. лева на 1041 работници от 172 фалирали фирми е изплатил Фондът за гарантирани вземания само за първите шест месеца на 2018 г. Средното обезщетение за гарантирано вземане за този период е било в размер на 2131 лв.

Директорът на фонда Ваня Борисова обясни пред "Монитор", че концентрация на банкрутирали дружества от даден сектор не се наблюдавала. Обезщетения получавали служители от отраслите енергетика, транспорт, металургия, лека и хранителна промишленост. Дори и в сферата на медиите доскоро се извършвали плащания от фонда, който разполага с бюджет от 257 млн. лв.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Бездимните цигари ще поскъпнат със 78 стотинки след 1 октомври", пише "Капитал"

Акцизът за тях ще бъде увеличен от 26 на 40% от този за кутия класически цигари с промени между двете четения на закона за акцизите, потвърдиха депутатите от бюджетната комисия

Парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене промени в закона за акциза, според които бездимните изделия ще се облагат като класически цигари, а кеговете с бира ще се облепят с бандерол. Тъй като двете предложения са уникални за ЕС и заради сериозната обществена реакция, между двете четения управляващите обаче ще променят текста за бездимните цигари и акцизът за тях ще се увеличи от 26% от този на кутия конвенционални цигари на 40%.

Прочети още от " Капитал"

"България е във фактически разпад", пише в. "Сега"

- Г-н Георгиев, адекватни ли са управляващите и ако не са - къде личи това?

- Навсякъде, където са плашещите теми за обществото. В икономиката - не се възползваме от съживяването на континента. Нека не се заблуждаваме от ръста на доходите в отделни сфери. Това са конюнктурни ефекти. Ако утре Европа се окаже в криза, периферия като България ще го отнесе първа. Ние нямаме никаква конкурентоспособност. Много лош симптом е продължаващият спад в чуждестранните инвестиции. Да не отварям темата за трагичните тенденции в демографията. България е във фактически разпад, на три скорости е, даже не на две. Имаме 2-3 града, които формират едната България, 5-6 региона, които са на втора скорост, и огромна периферия, която деградира във всеки един смисъл на думата. Не са добри тенденциите в образованието, здравеопазването. Това са нещата, които засягат гражданите, които обаче се подменят с някакви заместители като спорове за европредседателството или цената на акциза.

Прочети още от в. "Сега"

"Глобата за гратисчиите по пътищата става 24-часова винетка" пише в. "Монитор"

Пускат стикери за пътуване в почивните дни

Глобата за пътуващите без винетки по пътищата ще важи като 24-часов стикер, който му дава право да довърши пътуването си. Това е записано в предложени от ГЕРБ промени в Закона по пътищата, които са внесени днес в парламента. Редакцията на нормативния акт предвижда и уикенд винетка, която да важи събота и неделя. От МРРБ уточниха за "Монитор", че след приемане на промените в закона ще се напише наредба, която ще бъде предложена на широко обществено обсъждане.

Измененията дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние - за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3,5 т.

Прочети още от в. "Монитор"

"Младите българи почиват най-много на Балканите", пише в. "Стандарт"

Българските младежи са първенци на Балканите по прекарване на свободното време в почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са на мащабно социологическо проучване, което Фондация "Фридрих Еберт" проведе в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на. В България изследването бе проведено от "Галъп интернешънъл" сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице. Стандартно отклонение: ± 3.5 при 50% дялове.

За какво се ползва времето

83% от българите на възраст между 14 и 29 години казват, че използват свободното си време, най-вече за да си почиват, 44% - за социализация, 36% от младите се занимават със спорт през свободното си време, а само 5% отделят част от свободното си време за дейности, свързани с личностно развитие. Запитаните са дали повече от един отговор, затова и процентите надхвърлят сто.

Прочети още от в. "Стандарт"