"Бензинът падна до 2,21 лв., дизелът вече е 2,36-2,38 лв." е заглавиe от в. "24 часа"

До Нова година може да има ново поевтиняване след спада на петрола

Цените на горивата са се понижили чувствително през последните десет дни, показва проверка по големите вериги.

Масовият бензин А 95 вече се продава под 2,30 лв. за литър, а на някои търговски обекти е 2,21 лв. Цената на дизела е твърдо под 2,40 лева и се движи между 2,36 и 2,38 лв. За сравнение в началото на месеца горивата струваха с поне 10 ст. по-скъпо.

Причина за поевтиняването са падналите котировки на петрола, обясняват големите търговци.

Прочети ще от в. "24 часа"

"ЕЦБ ще провери топ 3 на банките плюс местните ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк", четем в "Капитал"

Оценката започва през ноември, а очакванията са резултатите да бъдат публикувани през юли 2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи цялостна оценка на шест български банки като част от кандидатстването на страната за влизане в банковия съюз. Това са първите три по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, които по европейските правила задължително трябва да минат под проверка и впоследствие ще бъдат под надзора директно от Франкфурт. Към тях ЕЦБ е добавила най-големите частни банки с местна собственост - Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. 

В официалното съобщение се потвърждава още, че проверката, съставена от оценка на качеството на активите и стрес тест, ще e по данни към края на 2018 г.

Прочети още от в " Капитал"

"Управляващите контраатакуваха участниците в масовите протести" е водещoто заглавиe на в. "Сега"

В ГЕРБ провидяха сценарий за дестабилизация на страната, защото вдигането на данъците било минимално, на цените на бензина - оправдано, а на застраховките - спекулативно

Управляващите се съвзеха от изненадващо масовите протести през уикенда срещу високите цени на горивата, вдигането на данъка за старите автомобили, поскъпването на "Гражданска отговорност" и други стоки от първа необходимост и се мобилизираха, за да омаловажат причините за гражданското недоволство. Атаката бе подета от финансовия министър Владислав Горанов и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов предпочете да замълчи.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"След среща в МС: Малките кметства със собствена бюджетна рамка" четем във в. "Монитор"

Градончалниците на малките населени места се отказаха от протестите

Bсяко малко кметство и населено място ще има собствена бюджетна рамка. Това стана ясно след среща в Министерски съвет между представители на сдружението на кметовете на кметства с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Шефът на сдружението на кметовете Румен Стоянов обясни, че са доволни от срещата, която минала в добра атмосфера. Първата част от исканията им пък ще бъдат приети. В тази връзка той обясни, че до седмица трябва да се изработят промени в закона за местното самоуправление и евентуално до 2-3 месеца поправките да бъдат приети и да влязат в сила. Той поясни,че засега се отказват от протестите и увери, че не са имали политически цели или амбиции. По думите му в сдружението челнуват над 3000 кметства.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Коледен бонус: Депутатската заплата нагоре с поне 90 лева" пише в. "24 часа"

Базовата е над 3500 лв., но е под рекорда от февруари 2018 г.

Румен Радев отново се подписва срещу над 11 хил. лв. месечно

Заплатата на депутатите скача с минимум 90 лв. от ноември.

В понеделник НСИ оповести средните заплати в страната за третото тримесечие и според съобщението заплащането в обществения сектор за последния месец от периода е вече 1173 лв. вместо досегашните 1143 лв. Депутатската заплата е три пъти средната, т.е. за ноември народните представители ще получат 3519 лв., което е с 90 лв. повече от сегашното им базово възнаграждение.

Прочети още от в. "24 часа"

 

"Мит е, че твърдите режими са добри за икономиката", пише в. "Сега"

Борейки се с корупцията, те произвеждат още повече корупция

С президентските избори в Бразилия още една държава влезе в увеличаващия се списък на страните с т.нар. твърди лидери, чийто маниер на управление напомня на авторитарност.

Русия на Владимир Путин, Турция на Реждеп Тайип Ердоган, Индия на Нарендра Моди, Филипините на Родриго Дутерте, а сега и Бразилия на Жаир Болсанаро. Китай с могъщия в момента Си Дзинпин дори не е нужно да бъде споменаван, той сам по себе си е отделна категория.

С обещания за икономическа стабилност и справяне с престъпността подобни лидери излизат на преден план и в европейски държави като Унгария, Чехия, Полша и Италия. В Рим Лигата може и да не държи цялата власт, но именно гласът на Матео Салвини се чува ясно - както във вътрешната политика, така и в Европа.

Прочети още от в. "Сега"

"ГЕРБ може да пусне нов играч, който после да стане патерица", пише в. "Стандарт"

Борисов ще търси инерция от евровота, за да слее местните избори с предсрочни за парламент

Кворумът в парламента е на път да се превърне в ахилесовата пета на властта. Защото като хроничен проблем почти обрича това Народно събрание. И ако опозицията реално е решила да върви към предсрочни избори, тя ще види в това своя шанс. Разбира се, тук има две "ако". Първото е дали пък ДПС чак толкова държи на предсрочни избори и то бързи, както декларира. Движението по-скоро иска да държи в шах ГЕРБ и предвкусва експертен кабинет с широка подкрепа, което означава видима подкрепа на хората на Доган. Другото "ако" е Веселин Марешки, който очевидно ще си вдигне цената в тая ситуация. А той е много "гъвкав" в такива моменти и ми се струва, че може да му се повлияе.

Прочети още от в. "Стандарт"