"Борбата с корупцията е блокирана за поне 6 месеца" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупи

До края на българското европредседателство борбата с корупцията ще бъде на практика блокирана, алармираха юристи и депутати. Причината е, че новата ресорна мегакомисия, която по закон трябва да заработи от утре, ще се формира месеци наред. Не е ясно какво ще работят дотогава служителите, които се прехвърлят в нея. Това ще забави плановете на премиера Бойко Борисов "до две-три години" да се справи с корупционния проблем, както обеща пред европарламента миналата сряда.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна", четем в "Капитал"

България ще иска подкрепа за Шенген от Холандия при посещението на премиера Марк Рюте в София, стана ясно след срещата между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел

Президентите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на европарламента Антонио Таяни и на Съвета на ЕС Доналд Туск да се срещнат, заедно с премиера Бойко Борисов, с турския им колега Реджеп Тайип Ердоган във Варна в рамките на българското европредседателство. Такова намерение заяви българският премиер по време на пресконференция в събота следобед заедно с германския канцлер Ангела Меркел в резиденция "Бояна". Двамата се срещнаха на работен обяд в София, за да обсъдят прироритетите на българското европредседателство, включително интеграцията на Западните Балкани. Отношенията с Китай, българското присъединяване към еврозоната и Шенген бяха другите важни акценти след срещата.

Прочети още от " Капитал"

"В новите учебници комунизмът е отречен, не защото е ляв, а защото е недемократичен" е заглавиe от в. "24 часа"

Нека БСП каже защитава ли забраната на опозиционнипартии, екзекуциите на опозиционни лидери, цензуратав медиите, отнемането на частната собственост,казва зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов

- Г-н Николов, какъв е коментарът ви за утвърдената програма по история за 10-и клас, срещу която се обяви БСП?

- За съжаление, БСП търси евтин политически дивидент в една сфера, в която бяха положени много усилия, за да се постигне консенсус. Защо казвам евтин? Защото БСП като партия не е само това, което видяхме през последните дни. Там няма само неосталинисти, които бранят комунистическия режим, концлагерите и нарушаването на човешите права. Там има много интелигентни историци, които през последните три десетилетия участваха в научния дебат около оценката на комунистическия период. Участваха в създаването на обща, консенсусна парадигма за този етап от историята ни, която без да отрича значимите постижения в сфери като култура, наука, спорт и пр., дава категорична негативна оценка на тоталитарния режим. Програмата, която Министерството на образованието одобри, е резултат именно от този дебат. В нея няма спорни моменти, няма изхвърляния, нито политически пристрастия. Има негативна оценка единствено за исторически факти, които никой, надявам се, и БСП, не защитава днес.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Бизнесът търси 10 000 строители" извежда на първа страница в. "Монитор"

Нашите кадри в Германия заради милиардна програма

Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да вдига заплатите всяка година. Това съобщи за "Монитор" инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите.В студените месеци недостигът на хора не се усеща, защото периодът е мъртъв и няма много поръчки. Но за бранша липсата е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите работници, твърди браншовикът. По думите му в сектора има нулева безработица, но се търсят много специалисти.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Заплатите ще растат по-бързо тази година", четем във в. "Стандарт"

- Г-н Павлов, според прогнозата на Уникредит, очакваният ръст на икономиката за България през 2018 г. е 4,4%. На какво основание се дава прогноза за ръст, доста по-висок от прогнозите на повечето от останалите анализатори?

- Да, консенсусната прогноза е за 3,3%, при наша прогноза от 4,4%. Но в последното прессъобщение от Международния валутен фонд, което беше подготвено от мисията на фонда през ноември, имаше ясен намек, че икономическият растеж догодина може да се окаже по-висок, отколкото прогнозата на фонда от 3,9%. Така че аз не смятам, че ние сме в изолирана позиция като твърдим, че икономическият растеж през 2018 г. ще бъде от порядъка на 4,4 на сто.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Форумът в Давос: Код червено за планетата", пише "Капитал"

Глобалното затопляне и рискът от природни бедствия ще доминират пред теми като терористични заплахи и миграция на Световния икономически форум

Под надслов "Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят" тази година ще се проведе 48-ият поред Световен икономически форум в швейцарския град Давос. На форума тази година ще участват рекорден брой политици, както и представители на бизнеса, неправителствения сектор и журналисти. Според тазгодишния доклад The Global Risks Report, който традиционно определя глобалните рискове и връзките между тях, основна тема на разговора на високо ниво ще бъде промяната на климата и противодействието на наблюдаваните негативни развития.

Прочети още от " Капитал"

"Ключ за много врати", пише в. "Сега"

По Димитровден, по повод новия държавен бюджет и понеже се видяха пари в хазната (и излишък над половин милиард), споделих, че държавните храненици ще се изредят по жълтите плочки до Ларгото и ще реват, докато изтръгнат и последния лев, който може да се отцеди от бюджета. Т.е. всички възможни постъпления плюс допустимия дефицит. Учители, медици, полицаи, военни и пак медици, и всички с претенции държавни служители. И всеки е за себе си прав, всеки сектор на държавната ясла е хем недооценен, хем недофинансиран. Което е вярно за всички, с изключение на стражите на вътрешната сигурност - по разходи за тях (мерени в процент от брутния продукт) сме европейски шампиони, а може и световния връх да сме стигнали.

Прочети още от в. "Сега"

"Искате кадри? Създайте ги!" пише в. "Монитор"

Поговорката "Който търси, намира" отдавна не е в сила по отношение на трудовия пазар у нас. От няколко години съществува феноменът по едно и също време да има хиляди свободни работни места и още толкова търсещи препитание. Това "явление" показва, че работодателите и безработните или не се търсят взаимно, или не знаят какво търсят, или не знаят как да търсят.

Лекари, строители, шофьори искат добре платена работа и, когато не успеят да я намерят у нас, стягат куфарите за чужбина. Това е най-бързото и ефективно решение на всички безработни, не само на инженерите, но и на общите работници. В чужбина ще печелят толкова, колкото у нас биха изкарали за няколко месеца.

Прочети още от в. "Монитор"

"БГ храните прекрачиха в Шенген", пише в. "Стандарт"

Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната ни заслужава скоростно влизане в Шенген, родните храни, представени на най-голямото селскостопанско изложение - "Зелената седмица" в Берлин, работеха за рекламата на България в сърцето на Европа.

Страната ни е във фокуса на световното агросъбитие, което се провежда от 19 до 28 януари в Панаир Берлин. За първи път сме партньор на Германия, а в българската палата 10.2, върху 1600 кв. м са разположени щандовете на 62 фирми и 12 земеделски производители. Очаква се над 400 000 посетители да опитат родните продукти.

"Къде може да си купим такава луканка? В кой магазин да намерим розови домати, български вина и мед?" Това питаха най-често германците, които обикаляха щандовете на българските производители и опитваха родни еликсири.

Прочети още от в. "Стандарт"