"Десислава Нешева: Имаме най-близки гени с унгарци и италианци" пише в. "Монитор"

Cлавянският принос в генофонда на съвременните българи е малък процент, казва в интервю пред "Монитор" генетикът от Катедрата по медицинска генетика в МУ.

- Г-жо Нешева, резултатите от ваше 8-годишно изследване показа, че като генотип сме отдалечени от траките, а сме най-близо до прабългарите. Това предизвика интерес в обществото. Ще се пренаписват ли учебниците?

- Донякъде да, но донякъде не. Защото част от данните, които получихме, показват, че съвременните българи, прабългарите и траките имат западна евразийска генетична структура. Това предопределя позицията на траките, на прабългарите и на съвременните българи. И в литературата, и в историята е писано за този западноевразийски произход на българите. Така че това, което ние потвърдихме, не е голяма изненада. Изненадващото от последните анализи беше балканската позиция на траките, тоест балканската локализация. Траките генетично са разположени между Западна Евразия, Изтока и Средиземноморието. Оттук са минавали много популации, които са повлияли върху генетичния материал на населението по нашите земи. Като цяло идва бронзовата епоха, когато е възходът на тракийската цивилизация, това довежда до формиране и следващите миграции. Още преди години споменахме, че изследванията ни сочат, че нямаме тюркски произход, не сме близкородствени до турци и алтайци.

Прочети още от в. "Монитор"

"В 11-и клас ще се учи за купуването на гласове, а в 12-и - за тероризма" е водещo заглавиe на в. "Сега"

11-класниците ще учат за демокрацията, купуването на гласове и случаите на дискриминация, а 12-класниците - за трудовите и социалните права на гражданите и за глобалните проблеми като тероризъм, ксенофобия и т.н. Литературните творби, които ще изучават младежите, остават както и досега на български автори, с няколко нови произведения. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за 11-и и 12-и клас по литература, както и по новия предмет "Гражданско образование".

Вчера от МОН публикуваха проектите и на останалите 4 предмета, които ще се изучават в последните два класа на средната степен - математика, първи и втори чужд език и физическо възпитание. Преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 г. С утвърждаването им се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от 1-ви до 12-и клас, подчертаха от министерството.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Харченето за АЕЦ "Белене" вече започна: с 1 млн. лв.", четем в "Капитал"

През есента вероятно ще бъде обявен и конкурс за консултант, който помага на властта при избора на инвеститор

Първият милион от новото наливане на държавни пари в спорния проект за атомна електроцентрала в "Белене" вече е разпределен. "Национална електрическа компания" ще плати тази сума за преконсервация на доставеното от руската "Атомстройекспорт" оборудване и за оценка на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", съобщи Mediapool. А тепърва предстои да се наеме и консултант, който да съдейства на властта при подготовката на конкурсната процедура за избор на инвеститор. 

Така започва новият кръг от харчене на държавни пари, преди да е ясно дали втората АЕЦ въобще ще се строи.

Прочети още от " Капитал"

"Храни и услуги на Балканите най-скъпи у нас и в Гърция" е заглавиe от първа страница на в. "24 часа"

България се оказва втора по скъпотия сред 6 страни на Балканите. "24 часа" направи сравнение на нивото на цените на важни храни и услуги в България, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция и Македония.

Най-скъпо е в Гърция - там средното ниво на цените е с близо 52% по-високо, отколкото в България. Гърците например дават средно около 143 евро на месец за режийни сметки.

В Македония се живее най-евтино.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Нова маха предаването на Милен Цветков", четем във в. "Стандарт"

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков, става ясно от прессъобщение на медията за акцентите в есенния телевизионен сезон. Причините не се посочват. Телевизията ще излъчва в късния часови пояс филми и сериали на мястото на "Часът на Милен Цветков", тъй като такива са предпочитанията на зрителите, посочени в проучвания на аудиторията, се казва в съобщението.

От "Нова Броудкастинг Груп" изпратиха официално позиция за своето решение, която гласи: "Нова Броудкастинг Груп" определя програмната схема на телевизионните си канали на базата на детайлно проучване на зрителските интереси. Данните сочат, че в късните часове аудиторията на NOVA предпочита забавни продукции, филми и сериали. През есенния сезон телевизията ще заложи на такъв тип съдържание на мястото на "Часът на Милен Цветков". Компанията отправи към водещия алтернатива за участие в друго предаване, но той избра да се раздели с NOVA."

Прочети още от в. "Стандарт"

"Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от натиск заради "Дунарит"", пише "Капитал"

Срещу изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е имало сигнал, че е оказвала натиск в полза на конкретно решение, свързано с "Дунарит". Той е част от информацията, заради която инспекторатът на Министерството на правосъдието е започнал проверка в края на януари 2017 г. Твърденията са на вече бивш директор на дирекция "Длъжностни лица по регистрация (ДЛР)", която е напуснала позицията по собствено желание. Резултатите от проверката станаха актуални покрай срива на Търговския регистър, който вече повече от седмица не може да бъде напълно възстановен.

"Ще се уволняваме независимо от това законно ли е" 

Даскалова е цитирана да казва по неин адрес, че "ще хвърчи заедно с ДЛР", ако не изпълнят разпореждането й, дадено по телефона, какво точно да се постанови по заявлението, постъпило по партидата на "Дунарит".

Прочети още от " Капитал"

"Ако можеха румънците да извъртят някой митинг и у нас", пише в. "Сега"

Гражданското безразличие в България е меката постеля на корупцията и престъпността

От Букурещ България изглежда много заспала. Забелязал го е още Христо Ботев, който издава там в. "Знаме" и публикува на 2 март 1875 г. гневния си фейлетон "Политическа зима". "Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува", обрисува той саркастично политическата действителност по българските земи в тогавашната Османска империя. Острото му слово разобличава както лъжепатриотите в родината, така и българската емиграция, която мисли повече за собствените удобства зад граница.

Като гледаме как румънците от задграничната диаспора и от страната се събират на митинги в Букурещ и в други градове срещу корупцията, няма как да не изпитаме неудобство от сравняване с тях. Уж сме в една европейска клиника с Румъния като хронично страдащи от корупция, даже сме под допълнително наблюдение в ЕС заради организирана престъпност, но лечението ни протича по различни клинични пътеки - бърза и бавна. Румънците вдигнаха темпото, защото успяха през годините на еврочленството си да се разграничат на "ние" и "те", след като разбраха, че обществото се дели на крадци и окрадени, а не на политически съперници.

Прочети още от в. "Сега"

"Изтеглените бързи кредити с 226 млн. лв. по-малко" четем в "Монитор"

3а първи път от три години насам изтеглените бързи кредити отчитат спад, като взетите такива заеми са с почти 226 млн. лв. по-малко от края на юни миналата година, отчита банковата статистика. Края на юни вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2,429 млрд. лв. (2,4% от БВП), докато преди година бяха 2,655 млрд. лв. (2,7% от БВП). Спадът е с 8,5% на годишна база и с 14,7% (418,4 млн. лв.) на тримесечна, се вижда от данните на БНБ.

Вземанията по кредити със срок на изплащане за срок от 1 до 5 години са 629,5 млн. лв., като намаляват на годишна база с 15,9% (119,1 млн. лв.) и с 22,1% (178,1 млн. лв.) на тримесечна. Заемите със срок до една година към края на юни са 510,3 млн. лв. като за година намаляват с 0,7% (3,4 млн. лв.) и с 11% (62,9 млн. лв.) спрямо края на първото тримесечие на 2018 г.

Необслужваните кредити са за 278 млн. лв. За една година те намаляват с 29,7% (117,7 млн. лв.), а спрямо края на март 2018 г. - с 18,9% (64,8 млн. лв.).

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"2 милиона европейци гласуваха "за" и "против" смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му" четем в "24 часа"

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха "за" и "против" смяната между лятно и зимно часово време.

Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

Прочети още от в. "24 часа"