"Мегаорган получава безпрецедентна власт над здравната система" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Безпрецедентна власт ще се съсредоточи в нов мегаорган, който ще контролира почти всички сфери на здравната система. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 г. управляващите предлагат създаването на Агенция за медицински надзор. Тя получава огромни правомощия да влияе върху болници и дейности, включително трансплантациите и асистираната репродукция.

След близо тричасов разгорещен дебат вчера Надзорният съвет на здравната каса одобри план-сметката, с която институцията ще плаща за лечение и ще се опитва да погаси старите си дългове догодина. Наред с новината, че за това през 2019 г. са предвидени 4.350 млрд. лв. - с 490 млн. лв. повече спрямо т.г., надзорниците направиха сериозни изменения в няколко основни за здравната система закона - за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за лекарствата и за здравето.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бюджет 2019: С 5.8 млрд. лв. повече в изборна година", четем в "Капитал"

Държавните финанси отново се планират консервативно. Повече пари има за бедни общини, за заплати и социални плащания

Следващата година ще е поредната, в която правителството планира да увеличи рекордно разходите си - с над 5.8 млрд. в сравнение с очакваната сума за тази година. Една пета от парите ще отидат за вече обявеното увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера и на учителските възнаграждения, повече има и за образование, здраве и социални политики.

Прочети още от в " Капитал"

"Здравната каса вече ще решава за лечението в чужбина и трансплантациите" е заглавиe от в. "24 часа"

Фондът за лечение на деца се закрива. Депутатите гласуват за всяка нова болница.

4,35 млрд. лв. ще харчи НЗОК догодина, най-много за лекарства, болници, дългове

Ще има повече направления за скъпи изследвания като ядрено-магнитен резонанс

4,35 млрд. лв. бюджет на здравната каса за 2019 г. - увеличение с 490 млн. лв. спрямо тази година.

Това одобри надзорният ѝ съвет. Заседанието се проведе при здравния министър Кирил Ананиев.

Най-много от средствата ще се заделят за болници - над 2 млрд. лв., и за лекарства - близо 1,11 млрд. лв. А за покриване на стари задължения като тези към чуждите здравни фондове - малко над 160 млн. лв.

Значително увеличение спрямо това за 2018 г. има в парите за джипита и специалисти. Общо 225 млн. лв., или с 18 млн. повече, ще има за джипитата.

Прочети ще от в. "24 часа"

"11 млн. фалшиви евро и 2 млн.долара отпечатани в подземието на хотел" извежда на първа страница в. "Монитор"

Собственикът на "Кантилена" в Слънчев бряг част от бандата. Менте валутата е с водни знаци, светещи линии и всички други защити

Pазбита е най-голямата печатница за фалшиви евро и долари през последните 11 г., съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той, зам.-ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият делото прокурор Евгения Деянова и директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов разказаха на брифинг за спецакцията на 20 октомври т.г. Нелегалната, изключително модерно оборудвана фабрика се намирала в подземния етаж на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг. В момент на производство са задържани четирима, срещу двама от които има досъдебни производства за сходна дейност. Единият от криминално проявените е собственикът на хотела. Иззети са 11 570 000 менте евро и 1 700 000 фалшиви щатски долара в различна степен на завършеност и много високо качество. Претърсени са над 30 адреса в цялата страна. Част от парите били в печатницата, а другите - складирани в тайни квартири.

Намерените банкноти са с вид, какъвто досега не е намиран - притежават всички елементи на защита включително воден знак и светещи линии, каквито имат истинските евро и долари. Купюрите са от 500 и 100 евро, и 50 долара. Продавани били срещу 6% от стойността на евровите банкноти и срещу 20% от стойността на доларовите банкноти.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират сред българите", четем във в. "Стандарт"

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено от 1 до 9 октомври сред 1006 души. Това съобщиха от агенцията.

Само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. Най-голям дял остават тези, които имат положително отношение - 46 на сто. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила. Според 38 процента положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18 на сто са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55 на сто) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21 процента, които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Представители на бизнеса искат отсрочка за новите изисквания за касовите апарати", пише "Капитал"

НАП счита сроковете за реалистични и започва информационна кампания, която да запознае сервизи и търговци с промените

Отсрочка до 2020 г. и повече детайли за новите изисквания за касовите апарати. За това настояват Българската стопанска камара (БСК) и други браншови организации по отношение на промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, които бяха обнародвани в Държавен вестник в края на септември. Целта е касовите апарати да започнат да подават данни към НАП през 5 минути, а не както е в момента, веднъж месечно. По различни оценки част от устройствата трябва да бъдат изцяло сменени, а други да се ъпгрейднат на ниво софтуер и хардуер.

Прочети още от " Капитал"

"Нахалство е данъкоплатците да плащат за гафовете на прокурорите", пише в. "Сега"

Всяка година прокуратурата плаща милиони по Закона за отговорността на държавата, защото губи дела заради лошата си работа. Почти във всеки от случаите става дума за хора, които са били обвинени незаконно, а после дори не са били пратени на съд. Това за жалост е финалът на повечето шумни дела. Те обикновено започват с медийно шоу: камери, журналисти, светлини, презентации, прокурорите обличат новите си дрехи и демонстративно се разправят с "враговете": карат ги да коленичат или пък ги оковават с пранги, тормозят ги, заклеймяват ги в ефира на най-гледаните телевизии. Следва шумен процес и най-често опозореният като панаирджийска мечка обвиняем бива оправдан. Естествено, първата му работа е да заведе дело за обезщетение.

А съдът вече присъжда шестцифрени суми

Дeлата, които прокуратурата губи, рядко се отнасят до хора по високите етажи на властта, защото такива персонажи у нас почти не се разследват. Най-много някой бивш министър (но в никакъв случай от ГЕРБ) да стане обект на обвинението. И като че ли не стига, че прокуратурата е толкова беззъба - накрая върху данъкоплатците се стоварва и наказанието да платят обезщетение заради некадърното разследване.

Прочети още от в. "Сега"

"След срещите на премиера в Дубай: Правим Балкански хъб за износ на храни към Близкия изток" пише в. "Монитор"

Бизнес делегация идва у нас, 7 БГ университета отиват в емирството

Да се направи своеобразен хъб на Балканите за износ на храни към Близкия изток и по специално към Обединените арабки емирства (ОАЕ). Това са коментирали по време на срещата си премиерът Бойко Борисов и шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай, стана ясно от думите на самия Борисов след разговорите между двамата в Дубай.

Премиерът уточни, че може да инвестира в консервната промишленост и в производството на полуфабрикати. Само преди ден, докато беше в Абу Даби, Борисов изтъкна, че балканските страни могат да се координират и сътрудничат в износа на животни - агнета към емирствата.

Прочети още от в. "Монитор"

"Кабинетът ще оцелее и без Симеонов", пише в. "Стандарт"

В създалата се обстановка след изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания правилният изход е вицепремиерът да подаде оставка. Това е категоричен извод. Но също така е вярно, че в конфликта около Симеонов никой не е 100% прав. Премиерът Бойко Борисов казва, че ако Валери Симеонов подаде оставка, държавата може да бъде хвърлена в хаос. Принципно казано това е възможно. Но аз не съм убеден, че при оставка на Симеонов всички деветима депутати от НФСБ до един ще напуснат управляващата коалиция. Така че аз не мисля, че правителството ще падне, ако Симеонов вече не е вицепремиер.

Разбира се, трябва се полагат максимални грижи за хората с увреждания. Отдавна е аксиома, че цивилизоваността на едно общество се познава по грижата за своите безпомощни членове, за хората в затруднено положение. Но това не означава, че винаги и безпрекословно могат при всяко положение във фирмите да се назначават определен процент хора с увреждания

Прочети още от в. "Стандарт"

"Двете големи отклонения на световния капитализъм" четем в "24 часа"

Тежестта на монополите и нарастващата зависимост на компаниите от финансовия сектор обясняват лошото функциониране на световната икономика и на международната търговия.

Спомнете си. В началото на този век течеше с пълна сила дебатът за евентуално раздробяване на Microsoft. В монополна позиция с Windows, операционна система за персонални компютри, компанията бе обвинявана в нелоялни търговски практики. Американското правосъдие обмисляше да раздели Microsoft на две. След дълга съдебна битка компанията избегна разцепването си.

Прочети още от в. "24 часа"