"Очаква ни глад за учени в следващите години" четем във в. "Монитор"

- Акад. Ревалски, доволен ли сте от срещата с премиера Бойко Борисов? По принцип искахте 10 млн. лв. допълнително за БАН, но получихте 8 млн. лв. Ще ви стигнат ли?

- Изключително съм доволен от срещата, защото и премиерът Бойко Борисов, и министър Горанов показаха загриженост към състоянието на БАН. Потвърдиха, че я подкрепят и че съзнават нейната важна роля в българското общество. Затова заявиха, че ще направят всичко възможно, за да подкрепят някои от дейностите, които извършваме и които са важни за обществото. Ние наистина искахме малко повече като допълнително финансиране от тези 8 млн., но сумата със сигурност ще бъде свежа глътка въздух за следващата година.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"45% от българите нямат пари за топло" четем на първа страница на в. "Труд"

12,9% живеят в жилища с течове и влага

Експерти искат методика за определяне на енергийно бедните у нас

Почти 45% от българите нямат средства, за да се отопляват адекватно. Данните изнесе Лияна Аджарова от Асоциацията на енергийните агенции. 30 на сто от хората у нас се определят като енергийно бедни, тоест не могат да си покриват сметките за ток, парно или твърдо гориво. По този показател страната ни заема първо място в Европейския съюз. Средното за общността ниво е 9 на сто.

Всеки трети българин просрочва плащането на сметките си за топло, а 12,9% живеят в жилища с течове и влажни стени.

Красен Станчев от Института за пазарна икономика контрира, че у нас няма точна формулировка на енергийната бедност и от средата на 2013 г. е "изчезнало разумното говорене по проблема". Думите му подкрепи и Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум, който посочи, че над 1,5 млн. българи живеят под линията на бедност, но енергийни помощи получават едва 254 хиляди.

Прочети още от в. "Труд"

"Дянков с 6 реформи за оцеляването на ЕС", четем във в. "Стандарт"

Шест задължителни реформи за икономическо оцеляване на ЕС предлага бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в новата си книга "Накъде върви Европа". Те са: намаляване на фискалната тежест за държавата, създаване на общ дигитален пазар и пазар на услуги, облекчаване на трудовото законодателство, подобряване на образованието и създаване на условия за иновации, пенсионна реформа и завършване на общия енергиен пазар.

"Прогнозите дават оскъден ръст на икономиката за следващите години и изглежда, че забележителните постижения на ЕС - социалната държава, образованието и развитата инфраструктура са изложени на опасност, ако не се направят промени", предупреждава Дянков. Книгата му Europe's Growth Challenge е в съавторство с шведския икономист Андерс Аслунд, а сред първите й рецензенти са вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис и бившият премиер на Швеция Карл Билд.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Активно пазаруващите онлайн български потребители нарастват със 7%", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Въпреки че поръчките през интернет растат, много от плащанията се правят при доставката в брой

Българските потребители, които пазаруват онлайн няколко пъти в месеца, нарастват със 7% през тази година в сравнение с 2015 г. Това показва изследване на агенция за пазарни проучвания "Ноема" по поръчка на картовия оператор "Visa Европа". Така делът на пазаруващите няколкократно в месеца през глобалната мрежа се покачва на 40% от всички анкетирани. Въпреки нарастването на този вид разплащане наложеният платеж кеш при получаване на поръчаната стока остава най-популярното средство.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"41,5% от деветокласниците не разбират какво четат", четем на първа страница на в. "24 часа"

41,5% от българските ученици на 15-16 години са функционално неграмотни по четене. Това означава, че не могат да правят сравнения, да улавят детайли и не са в състояние да схванат дълбочината на посланието. По математика функционално неграмотните у нас са 42%, а по природни науки - 37,9%. За сравнение процентът във Виетнам е 6. Това показват резултатите от международното изследване PISA, което е с акцент върху природните науки, което беше представено от ръководството на министерството на образованието. Изследването е проведено през периода от 14 април до 15 май 2015 година. Участвали са 6363-ма ученици от 180 училища.

Прочети още от в. "24 часа"

"Българските ученици остават най-неграмотни по четене в ЕС" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Българските деветокласници остават най-неграмотни по четене в ЕС. 41% от тях нямат елементарни четивни умения - могат да четат, но не разбират прочетеното и не могат да го приложат в житейска ситуация. 42% от 15-годишните българчета са под критичния минимум знания и умения по математика, а 37.9% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки.

Това показват резултатите от участието на България в последното издание на едно от най-авторитетните и представителни международни изследвания на грамотността - PISA 2015. За съжаление, те потвърждават катастрофата в родното образование, известна от предишните издания на изследването. Нещо повече, в две от изследваните области - четене и природни науки, делът на децата под критичния минимум грамотност се увеличава спрямо PISA 2012, вместо да намалява.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Заплатите продължават да растат по-бързо от производителността на труда", пише в. "Капитал Daily"

За първи път от 2013 г. насам броят на заетите на годишна база намалява

Производителността на труда нараства значително по-бързо през третото тримесечие на годината, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Ако през последните няколко години показателят растеше около 2-3% на тримесечие, сега увеличението е с 4.2% на годишна база. Това е и доста над резултатите от първите две тримесечия на годината, когато ръстът беше 1.4% през второто и 2.1% през първото. Успоредно с това обаче разходите за труд продължават да растат с по-бързи темпове.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"На кого му пука за бюджета, като идат избори", пише в. "Сега"

Политическата класа пак се изложи пред данъкоплатците и ги остави да се чудят с какви аршини се мерят и раздават държавните милиарди.

Изборите са по-важни от бюджета. Силовите министерства и служби са по-важни от БАН и Софийския университет. Партиите не си дават държавната издръжка за нищо на света, дори това да ги орезили преди избирателите. НСО ще продължи да харчи пари на данъкоплатците, за да охранява богати политици бизнесмени, които си имат частни гардове. "Безплатното" саниране си остава скъпо струваща "кауза" на ГЕРБ за сметка на хазната, дори и след оставката на кабинета. Ето такива са новините и изводите от изтеклата седмица, в която Народното събрание прие "без бой" стъкмения от правителството на Бойко Борисов "консервативен" бюджет.

Прочети още от в. "Сега"

"Щетите от "сивия" сектор в горивата паднали 2,5 пъти", четем във в. "Монитор"

Щетите за бюджета от контрабандата горива чрез невнасяне на ДДС и корпоративен данък от 278 млн. лв. в края на 2009 г. са паднали до 109 милиона през миналата година. Това съобщи във вторник шефът на НАП Бойко Атанасов пред депутатите от Временна анкетна парламентарна комисия, проверяваща картела в сектора. Преди 6 години делът на полулегалната търговия с горива е бил почти 21 на сто, а през 2015 г. е паднал до 13%.

"От 2011 до 2015 г. са направени 150 ревизии на фирми от сектора с рисков профил и още 2300 проверки на други дружества, търгуващи с горива" обясни още той. Според него спадът на "сивия" сектор е резултат основно от приетите през последните години законови промени, довели до въвеждането на електронните системи с фискална памет и електронната система за контрол на горивата и взаимодействието с митниците.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Димитър Радев: Следващата цел ни ще бъде еврозоната", пише в. "24 часа"

"Новият акцент в работата ни ще бъде България- в еврозоната. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на традиционния празник на банкерите - 6 декември. Банковият и финансов елит се събра на изискана церемония в столичния хотел "София". Да поздравят банкерите освен управителят на БНБ Димитър Радев, бе целият управителен съвет на централната банка, председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на комисията за финансов надзор Карина Караиванова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатът Петър Кънев и Румен Гечев, банкери и финансисти.

Прочети още от статията на в. "24 часа"

"Младите масово играят за кола от НАП", пише в. "Стандарт"

Младите и активни хора, с интерес към спорта и компютрите, имат най-голямо желание да спечелят чисто нов автомобил от лотарията на НАП и МФ. Няколко дни преди тегленето на голямата награда за участие в лотарията са регистрирани 50 млн. касови бележки на обща стойност 650 млн. лв. 34% от хората, които регистрират фискални бонове за участие в лотарията са на възраст между 25 и 34 години, а 28% са още по-млади - на възраст между 14 и 18 години, сочат данните на НАП. 55% от участниците в лотарията са мъже. Много интересно е и разпределението на регистрираните на сайта www.kasovbon.bg по техните интереси: 6% спорт; 4% компютри; 3% храни, напитки, готварство; 2,5% пътуване и туристически обекти.

В Лотарията може да участва всеки, навършил 14 години, който има профил в сайта kasovbon.bg и регистрира валидни касови бележки, издадени след 16.11.2015 г. Касовите си бележки може да се регистрират до 16,59 ч. на 9 декември.

Прочети още от в. "Стандарт"