"НОИ обяви ощетяването на 31% от хората за "неутрален" ефект" е водещo заглавиe на в. "Сега"

От института съобщиха предварителни резултати от нов анализ за последиците от промените в пенсионната формула

До края на тази седмица експертите на НОИ ще завършат анализ на новата формула за изчисляване на пенсиите. Това обяви социалният министър Бисер Петков, след като най-накрая наруши мълчанието си по скандалното орязване на правата на бъдещите пенсионери. Реакцията му идва три седмици след публикацията на "Сега", която насочи вниманието към проблема с новите правила за определяне размера на пенсията.

Часове след изявлението на Петков НОИ публикува на сайта си предварителни резултати от "последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.". Ощетените вече не са 37%, както твърдеше НОИ преди месец, а 31.3%. И това институтът го оценява като "неутрален ефект".

Според НОИ "изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на коефициента за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на коефициента на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление".

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Посмали, КПКОНПИ!", четем в "Капитал"

Антикорупционната комисия се похвали, че е конфискувала близо 550 хил. лв., но истината е малко по-различна

"КПКОНПИ отне над половин милион". Така е озаглавено кратко съобщение, изпратено в понеделник до медиите от Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Бърза справка по данните в съобщението обаче вади на бял свят малко по-различна картинка - не било половин млн. лева, а имот на такава стойност, който обаче преди близо четири години е продаден от банката заради дългове. Така по-правилното заглавие на съобщението би следвало да бъде "КПКОНПИ ще има да взема и още половин милион". Самият случай е добра илюстрация за работата на комисията и как тя се представя от пиара й. 

В съобщението от поноделник се казва, че: "С влязло в сила решение на Софийският апелативен съд (САС) по иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от бизнесмена Р.Ч. и актрисата И.М. се отнема имущество на обща стойност 547 507 лв. Бизнесменът е осъден да заплати на КПКОНПИ 16 660 лв. юрисконсултско възнаграждение и 984 лв. разходи за експертизи."

Прочети още от " Капитал"

"20 000 останаха без помощи - който не работи, няма да яде", пише в. "24 часа"

7000 се освободили от общественополезен труд с извинителна бележка

Всеки месец над 9000 бедни семейства губят правото си на детски заради неизвинени отсъствия от училище

Искат ново условие - пари само ако се учиш да четеш и пишеш

Около 20 хил. бедни са загубили правото си да получават социални помощи през последните две години, защото са отказали да полагат общественополезен труд. Това показва справка на Агенцията за социално подпомагане (АСП), изготвена за "24 часа".

8730 души са останали без помощи за два месеца, защото са отказали да работят през 2017 г., за същия период други 4 хил. пък са с прекратени помощи за две години, защото са отказали предложената им работа повече от веднъж. През миналата година се наблюдава лек спад при спрените помощи. Така за 2018 г. 5 хил. са останали без пари от държавата за два месеца, а 2589 души са със спрени социални помощи за 2 г.

Прочети още от в. "24 часа"

"Идея: Общините да събират дължими такси за входа с данъците" четем във в. "Монитор"

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи

Hеплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси. Това част от предложенията, залегнали в предстоящите промени в изискванията за поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата и гласуваните такси за Фонд "Ремонт и обновяване". Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилището.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Миню Стайков на свобода срещу половин милион", четем във в. "Стандарт"

Алкохолният бос Миню Стайков напуска следствения арест срещу парична гаранция в размер на половин милион лева. Според Специализирания наказателен съд здравословното му състояние е тежко и той няма как да бъде лекуван в болницата към затвора. Прокуратурата ще обжалва решението на съда, а окончателното решение ще е на Апелативния съд след седмица. Дотогава Стайков остава в лечебното заведение.

Следственият арест напуска и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, който е обвинен за участие в ръководената от Стайков престъпна група, но само срещу 50 бона.

Днешното заседанието мина при закрити врати по искане на адвокат на Стайков. Изтъкнатата причина беше, че наяве могат да излязат интимни подробности около здравословното състояние на арестанта. .

Стайков е обвинен като лидер на 8-членна престъпна група за държане и продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Зад решетките е от 5 септември 2018 година,

Прочети още от в. "Стандарт"

"DPM започна да произвежда златен концентрат в Крумовград", пише "Капитал"

Инвестицията във втория български проект на канадската група е 165 млн. долара, а заетите са 234 души

Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM) произведе първото количество златен концентрат от находището край Крумовград. Това е ключов момент за проекта, който в сегашния си вид се подготвя от 2010 г. и който е първият нов рудник в страната след промените. Инвестицията се оценява на около 165 млн. долара, а работещите в местното дружество "Дънди прешъс металс Крумовград" вече са 234 души.

Произведеният концентрат е тестов, като количества за продажба се очаква да излязат до средата на годината. "Това ще генерира значителен ръст на производството на златото и свързаните с това свободни парични потоци", коментира президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. Засега от компанията не са обявили къде ще се преработва концентратът до метал. Самата група има металургичен завод в Намибия, където отива продукцията от другото българско предприятие на DPM - "Дънди прешъс металс Челопеч", но като вариант се разглежда и преработката в България. Възможности за това има в "Аурубис" в Пирдоп и в КЦМ - Пловдив.

Прочети още от " Капитал"

"Москва ще постави "строги изисквания" за АЕЦ "Белене"", пише в. "Сега"

Росатом" е готова да построи централата, но само ако бъдат приети нейните условия

Гизгодата на Русия от реализацията на проекта", заявява шефът на руската атомна корпорация Алексей Лихачев, цитиран от руския сайт "Политексперт".

Изказването му е странно на фона на започналата преди дни процедура по търсене на инвеститор за "Белене". Офертите се подават в рамките на 90 дни, а самата процедура ще завърши след година - т.е. едва тогава ще се разбере и кой ще строи централата. Към момента според енергийното министерство интерес към Втора атомна има от няколко компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроатомна енергийна корпорация, руската "Росатом" и др.

Прочети още от в. "Сега"

"4 млрд. лв. са необходими за всички важни жп проекти в страната" пише в. "Монитор"

Cумата необходима за построяването на всички стратегически жп проекти у нас след 2021 г. е 4 млрд. лева. Това показва сметката на транспортното министерство за следващия програмен период.

За плановете на държавата ни в сектора говори Росен Желязков по време на работна закуска с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на Австрийското търговско представителство, цитиран от пресцентърът на Министерство на транспорта.

По думите на Желязков това включва жп връзките със Сърбия и Северна Македония, участъците Видин-Медковец, Карнобат-Синдел, внедряване на Европейска система за управление на влаковете в няколко участъка в страната, както и развитие на жп възел Варна и този в Горна Оряховица.

Прочети още от в. "Монитор"

"Въпреки кризата за кадри незаетите работни места в България са малко" е заглавиe от в. "24 часа"

Делът на незаетите работни места в България през цялата 2018 г. е намалявал, достигайки до едни от най-ниските стойности в целия ЕС в края на годината, показват данни на Евростат, публикувани в понеделник. За незаето работно място се смята всяко, за което работодателят е пуснал обява, че търси служител, и са минали поне 3 месеца, без да е успял да намери.

През първото тримесечие на 2018 г. делът на свободните работни места у нас е бил 1%, но веднага след това пада на 0,9%, за да се задържи на същото ниво до последното тримесечие.

Това е един от най-ниските показатели в целия ЕС (виж инфографиката).

Държавата с най-голям дял незаети работни места в ЕС е Чехия с 6%. Средното за ЕС ниво е 2,3%, като в сравнение със същото тримесечие на предната година нарастването е с 0,3 процентни пункта. Същите данни са валидни и за страните от еврозоната. Държавата с най-нисък процент незаети работни места е Гърция - едва 0,4%.

Прочети ще от в. "24 часа"