"Контрабандата на цигари пак започна да расте" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров се оказаха на различни мнения за пълната забрана на рекламата на тютюна

Незаконната търговия с цигари през последните три месеца на 2017 г. е отбелязала ръст. Това се случва за първи път от началото на 2014 г. Делът на контрабандните папироси е достигнал 6.6% при 6% в сравнение с предното тримесечие. Това показва традиционното проучване на петте големи тютюневи търговци в страната. Негативната тенденция идва на фона на непрекъснатите хвалби на кабинета за успехи в борбата с контрабандата и корупцията. Премиерът Бойко Борисов обаче не пропусна да акцентира, че има страни в ЕС с далеч по-високи проценти на контрабандата.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Корупцията в България е навсякъде в управлението според доклад на САЩ", четем в "Капитал"

Cред сериозните проблеми за човешките права в страната ни се сочат и лошите условия в затворите, отхвърлянето на ромите и др.

Най-значимите проблеми, свързани с правата на човека в България, включват тежките условия в затворите и арестите, липса на съдийска независимост, корупцията във всички клонове на управлението, трафика на хора и насилие от страна на обществото върху етническите малцинства. Това констатира годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2017 г.

Прочети още от " Капитал"

"Близо 50 000 българи работят в аутсорсинг индустрията, средната заплата е 2400 лв." е заглавиe от в. "24 часа"

Годишният оборот на фирмите в бранша е 3 млрд. лв.

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Прочети ще от в. "24 часа"

"МВР дава 40 млн. лв. за нови камери, опасват пътищата с уреди за средна скорост" извежда на първа страница в. "Монитор"

МВР планира да даде 40 млн. лева за нови камери, с които да контролира скоростта по пътищата у нас. Това научи "Монитор" след обсъждане на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи движение по пътищата, които бяха представени пред депутати, министри и представители на неправителствения сектор.

Идеята на всички ремонти на закона е да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи до 2020 година. Според информация на "Монитор" парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират глобите от шофьорите нарушители. Там в момента има около 60 млн. лева, част от които по закон са предвидени за превенция на инциденти по шосетата. С нова формула, в която участие има и финансовото министерство, обаче голяма част от средствата ще бъдат усвоени за монтиране на уреди, които ще отчитат средната скорост при изминато разстояние.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Анализ на МЗХГ: Ядем второкачествени храни в сравнение с ЕС", четем във в. "Стандарт"

В рамките на проучване за наличие на "двоен стандарт" при предлаганите на българския и европейския пазар храни, са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга - в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС (Германия, Австрия, Италия и Чехия), съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Изследването обхваща: сравнение на етикети и на външни белези, сравнителни изпитвания в лаборатория - по органолептични и физикохимични показатели и съдържание на специфични съставки и сравнение на цените.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Garitage Park расте с два офиса и волейболна зала", пише "Капитал"

Дотук е в ход строителството на жилища и офиси в комплекса, в който общата инвестиция ще е 180 млн. евро

Официално започна строителството на втори етап на проекта Garitage Park в София, в който планът е инвестицията да е общо 180 млн. евро. В новия етап ще се изградят две офис сгради с отдаваема площ 48 хил. кв.м, както и на спортна зала за волейболния клуб "Левски" с капацитет 1700 зрители. Те ще бъдат готови до края на 2019 г. Това обявиха на специално събитие, организирано в строителния обект на Околовръстно шосе, Атанас Гаров и Давид Давидов от "София парк". Освен тяхното миноритарно участие основните капитали в комплекса са на двама казахстанци.

Прочети още от " Капитал"

"Законодателната продукция взе да намирисва силно", пише в. "Сега"

Щом шефът на Съвета по законодателство на Народното събрание твърди, че законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално", какво да кажат потърпевшите от тях - гражданите, обществото, фирмите

Родните управляващи се похвалиха как България се включвала в разработването на суперкомпютър заедно с още 15 страни от ЕС. На този проект, за който Евросъюзът е заделил цели 1 млрд. евро, се разчита да пресъздаде връзките и реакциите на човешкия мозък и така да се лекуват и повече болести, да се тестват по-бързо прототипи, да се намират по-лесно технологични решения.

Прочети още от в. "Сега"

"Морето гълта по 25 декара суша на година" пише в. "Монитор"

Най-зле е ситуацията в района на къмпинг "Добруджа"

2 061 900 лева отпуска МРРБ за брегоукрепителни мероприятия на част от крайбрежната ивица край Шабла. С 1 891 900 лева ще бъде укрепен брегът в района на къмпинг "Добруджа", а с останалите средства-брегът край село Крапец. Причината е, че Черно море навлиза в сушата с 25 дка на година, а районът на Шабла е най-застрашен, алармира още покойният вече проф. Веселин Пейчев, бивш директор на Института по океанология при БАН.

Прочети още от в. "Монитор"

"Интернет гигантите не може да са извън закона", пише в. "Стандарт"

кандалът "Кеймбридж Аналитика", свързан с незаконното използване на лични данни от Фейсбук с цел да се повлияе на изборни резултати, е поредното доказателство за спешната необходимост от въвеждането на разпоредби относно цифровите платформи.

Цифровата революция се нуждае от свобода на действие, за да може да се реализира нейният потенциал за растеж, осигуряване на заетост и технологично развитие, но не трябва да забравяме, че в нашите либерални демократични общества свободата трябва винаги да бъде придружавана от съответното ниво на отговорност.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Задаващите се икономически реформи в Северна Корея" четем в "24 часа"

Обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да работи за "социалистическото икономическо изграждане" би могло да вещае реформи, вдъхновени от китайския модел, прогнозират експерти.

Пхенян обаче никога няма да го каже изрично.

Режимът обяви в събота, 20 април, края на ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални ракети, както и че закрива полигона за ядрени опити. Този жест бе приветстван от президента на САЩ Доналд Тръмп, който в скоро време планира да разговаря с Ким на безпрецедентна среща на високо равнище.

В речта си севернокорейският лидер обяви освен това, че "новата стратегическа линия" на Корейската трудова партията ще бъде "социалистическото икономическо изграждане".

Прочети още от в. "24 часа"