"За 20 г. сме влезли в топ 50 по икономическа свобода" пише в. "Монитор"

България се нарежда сред 5-те водещи държави в света по подобряване на икономическата свобода. Страната ни се нарежда на 48-мо място от 159 държави и територии, включени в годишния доклад на канадския институт "Фрейзър", цитиран в анализ на The Washington Times.

Много от бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа постигнаха огромен икономически напредък за последните почти три десетилетия след раздялата си със Съветския съюз, пише изданието.

За 20 години се изкачваме с 53 места в класацията, като от страните от бившия съветски блок зад нас се нарежда Полша, която е на 51-во място. За сравнение балтийските страни, Естония, Литва и Латвия, са сред отличниците и сега са в топ 10 по икономическа свобода в целия свят.

Прочети още от в. "Монитор"

"НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства" е водещo заглавиe на в. "Сега"

През 2018 г. бюджетът на касата ще се увеличи с почти половин милиард, без да се затегне контролът върху харченето му

Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с 407 милиона лева, като общо бюджетът ще е над 3.8 милиарда лева, стана ясно след заседание на надзорния съвет на касата. В последните години най-голямото увеличение на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лв.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Близо 290 млн. лв. ще бъдат разпределени през 2018 г. по "Конкурентоспособност"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Близо 290 млн. лв. безвъзмездни средства са предвидени да бъдат разпределени сред компаниите за проекти по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" през следващата година. Това става ясно от индикативната годишна работна програма, която е отворена за обществено обсъждане до края на седмицата (20 октомври). Сумата е с около 70 млн. лв. повече, отколкото бяха заделени за тази година. Малко над половината от средствата ще бъдат предоставени за растеж на малки и средни предприятия. Останалите ще си поделят всякакви по големина компании, които искат да внедрят иновации, както и клъстери. За 2018 г. не се предвижда финансиране за енергийна ефективност.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"3000 машини готови да ринат сняг по шосетата" извежда на първа страница в. "Монитор"

Аутобаните трябва да са почистени до черно за 2 часа

Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщиха за "Монитор" от ведомството.

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"40 изби стягат бъчви за Дефиле на младото вино", четем във в. "Стандарт"

Близо 40 винарски изби ще вземат участие в 9-тото издание на фестивала "Дефиле на младото вино", който ще се проведе от 24 до 26 ноември в Стария град в Пловдив, съобщи "Марица". На събитието се очакват над 20 000 посетители от България и чужбина. Щандовете на винопроизводителите ще бъдат разположени в дворовете и вътре в самите възрожденски къщи в Стария град - музеи, ресторанти и галерии. А любителите на младото вино ще имат възможност да си направят своя винена листа и да опитат новата реколта.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Къркането и революцията" е заглавиe от в. "24 часа"

Тези дни се навършва 1 век от Октомврийската революция, най-епохалното събитие на миналия век. За него са писани много томове, но ми се струва, че липсва разбиране за ролята на алкохола. Помислете сами - през 1913 г. царското правителство забранява алкохола и само след 4 години рухва руската монархия. През 1997 г. Горбачов въведе сух режим - и само след 4 години се разпадна СССР. Случайно ли е това?

Неотдавна Нова телевизия показа интервю с Александър Дугин - "философа на Путин". Това, разбира се, не е вярно, Путин няма нужда от философ. А и силата на Дугин не е в актуалната политика, а във философските анализи на дълбоката руска душевност.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Националната здравна карта бе окончателно обявена за нищожна", пише в. "Капитал"

Екипът на здравното министерство вероятно ще трябва да състави нова или да остави пазара да определи кои болници да продължат да съществуват и кои не

Върховният административен съд обяви за нищожна Националната здравна карта. Заедно с наредбата за основния пакет, която беше отменена на първа инстанция, това е последният документ от т.нар. реформа на д-р Петър Москов, който беше отменен или обявен за нищожен.

Прочети още от в " Капитал"

"Мръсните дизелови коли от Германия заплашват Източна Европа", пише в. "Сега"

Автопроизводителите смятат да ги изкупят от собствениците им заради борбата за чист въздух. Но дали след това ще ги пратят за скрап, или ще ги продадат на търговците на коли втора ръка?

Европейската агенция по околна среда съобщи, че почти половин милион европейци от 41 страни са починали преждевременно от заболявания, свързани с фините прахови частици във въздуха на континента през 2014 г. От тях 399 000 души са жертвите на мръсния въздух в страните от ЕС. България е сред страните с най-висок дял фатално засегнати от фините прахови частици, наред с Полша.

Прочети още от в. "Сега"

"Призракът на популизма още броди в Европа", пише в. "Стандарт"

Призракът на популизма продължава да броди из Европа. И да придобива все по-материални очертания. Резултатите от изборите за парламент в Германия и Австрия в рамките само на един месец показаха, че фанфарите в чест на победата над крайната десница във Франция и Холандия са били твърде прибързани. Защото проблемите остават.

Изненада в Австрия на практика няма. Преди година за крайната десница в страната гласува половината от електората, сега Австрийскта партия на свободата (АПС) бе предварително сочена за възможна втора сила - което се и случи. И след като "Алтернатива за Германия" направи своя парламентарен пробив, сега АПС вероятно ще стане част и от управлението на страната. За Австрия това няма да бъде прецедент - страната вече бе управлявана от подобна коалиция в началото на века.

Прочети още от в. "Стандарт"