От компании за производство на компоненти и сглобяване на iPhone до такива за компютри редица компании в технологичната сфера обмислят възможности за преместване на продукцията си от Китай към Източна Европа, Мексико и Югоизточна Азия.

Първата такава стъпка предприеха от Foxconn Technology, които са сред ключовите доставчици за Apple. Преди време дружеството отвори завод за дисплеи за 10 милиарда долара в сърцето на Америка.

На фона на конфликта между САЩ и Китай редица технологични компании, предимно от Тайван, търсят алтернатива за преместване на производството си в чужбина, пишат в свой анализ от Bloomberg. Тези фирми са сред най-големите на глобалния пазар на компоненти за електронни устройства.

След Foxconn от ръководствата на Pegatron и Inventec обявиха, че са открили начин да ограничат негативния ефект на търговската война върху бизнеса си.

"Започнахме да работим по механизъм за ограничаване на настоящите рискове, идващи от търговските диспути", заяви Лиао Сун-Янг, който е изпълнителен директор на производителя на iPhone Pegatron.

краткосрочен план компанията планира да отвори производство в Чехия, Мексико и Тайван. На по-късен етап ще се търсят възможности за същата стъпка в Индия или друга страна в Югоизточна Азия.

Останалите водещи дружества, като важния за Apple доставчик Invetec и производителите на компютри за едни от най-големите световни брандове Quanta и Compal също твърдят, че предстои да изберат дестинации извън Китай за отваряне на заводи.

От Quanta планират да разширят производството си в Калифорния и Тенеси или в Германия. От Compal готвят същото в Мексико, Полша, Тайван или Виетнам.

Снимка 373596

Източник: Bloomberg

Шестте най-големи компании от бранша в Тайван - Compal Electronics, Hon Hai Precision Industry, Inventec, Pegatron, Quanta Computer и Wistron, са генерирали 296 милиарда долара приходи през 2017 година - сума почти колкото цялата икономика на Пакистан, например.

Нещо повече - те имат сериозен принос в износа на Китай в тази индустрия. 15 от 20-те най-големи износители от втората по големина икономика за САЩ са именно тайвански. Всички тези фирми са дъщерни фирми на шестте водещи, които вече бяха споменати.

"Особено важно ще бъде за тайванските компании да диверсифицират своята продукция, като изглежда, че конфликтът между САЩ и Китай няма да бъде забравен скоро", коментира Ву Чунг-шу от Chung-Hua Institution for Economic Research в Тайпе.