Съвременните реалности, свързани с постоянното развитие на иновациите, налагат на компаниите да прилагат дигитална трансформация в своите бизнес процеси. Виждаме ново поколение потребители, модерни и търсещи предимствата на развиващите се технологии. Те ценят времето си и искат да получат услугата независимо къде се намират, искат да комуникират просто и лесно - само с един клик.

Във финансовия сектор дигиталната трансформация вече е факт за западноевропейските банки от много години, а в България тази тема стана модерна през последните две-три. ПроКредит Банк (България) е част от първата немска банкова група в Източна Европа и като такава работи в съответствие с най-добрите и модерни европейски практики в този процес на трансформация.

За по-добро клиентско преживяване

"Вече не говорим за традиционно банково обслужване, а за иновации в банковия сектор в удобство на клиентите, които търсят бързо, лесно и сигурно финансово решение. Следвайки модела, по който работят банките в Европа, през 2014 стартирахме проект за изграждане на модерни 24/7 зони за самообслужване в цялата страна. Така ние станахме първата банка в България, която предостави възможност на клиентите си да оперират със средствата си в лева и валута сами и по всяко време, без да зависят от служител и работното време на клона", споделя Камелия Минева, директор "Физически лица" в ПроКредит Банк (България).

В допълнение, ПроКредит Банк разработи нова платформа за интернет банкиране с адаптивен дизайн и улеснен достъп, което го прави удобен за работа от всички устройства - лаптоп, таблет или мобилен телефон. Интерфейсът е изцяло ориентиран към потребителите, като се залага на интуитивно меню, разнообразни функционалности и богата справочна информация. Освен бързината и удобството на този начин за работа, е важно да се отбележи, че таксите за преводите в България и чужбина през интернет банкирането са едни от най-ниските на пазара.

Тази концепция промени естеството на работа на банковите служители в ПроКредит Банк, които сега вместо да броят пари, консултират клиентите по важни теми като управление на спестяванията, покупка на жилище, енергийно ефективни инвестиции в дома. В допълнение при необходимост от информация и съдействие клиентите биват професионално обслужени от компетентните служители в Контактния център на банката.

Цялостно банково обслужване за физически лица

Основната мисия на ПроКредит Банк е да подпомага развитието на малкия и средния бизнес. Изграждането на дългосрочни отношения с клиентите банката базира на взаимно доверие, прозрачност в комуникацията и предоставяне на пълна гама от услуги, без да се търсят краткосрочни и изцяло продуктово насочени резултати. Следвайки този модел, банката цели да предостави цялостно банково изживяване както на собствениците и служителите на обслужваните фирми, така и на всички активно заети физически лица.

"Нашите клиенти физически лица са модерни хора, живеещи в забързано ежедневие, оценяващи факта, че могат да извършват своите банкови трансакции дистанционно, да имат пълен контрол върху средствата си по всяко време, спестявайки усилия и пари", пояснява Камелия Минева.

В ПроКредит Банк физическите лица получават лесен достъп до всички услуги само чрез една банкова сметка - сами управляват спестяванията си, плащат сметки, теглят и внасят пари, нареждат преводи и получават SMS известия за всяка извършена трансакция. И за всичко това заплащат само една месечна такса.

"Считаме, че това е рационален подход, предоставящ едновременно прозрачност в отношенията и яснота за клиентите. Много от тях не знаят колко точно плащат за всяка банкова трансакция. Ако се калкулират всички разходи, които правят на месец, ясно ще се откроят конкурентните предимства на нашето предложение спрямо по-честата практика за отделно таксуване на всяка една услуга. Финансовата полза от цялостното банково обслужване при нас не свършва до тук, тъй като клиенти ни ползват и едни от най-добрите условия на пазара за своите спестявания и финансиране", разяснява Минева.

Чрез опростени и достъпни услуги физическите лица могат да оперират сигурно и лесно със своите средства, от всяко място и по всяко време, като всичко от което се нуждаят е само интернет достъп. 

Забрави за опашката в банковия клон 

Предоставянето на банково обслужване от разстояние става изключително популярно сред потребителите, които ценят своето време. Те предпочитат да достъпват банката през онлайн канали без да планират посещение на банков клон.

"Фактът, че определени офиси престават да съществуват физически по никакъв начин не ограничава достъпа на клиентите до предлаганите услуги и качественото им обслужване. Напротив, ние сме по-близо да нашите клиенти посредством интернет банкирането и Контактния център и всъщност те могат да разчитат на банката навсякъде и по всяко време. Ние ще продължим да инвестираме в разширяване на функционалностите на предлаганите канали с фокус към обслужването от разстояние, с което вярваме ще подобряваме дългосрочно клиентското изживяване."

Публикацията е изготвена със съдействието на ПроКредит Банк (България) ЕАД