Професионалната ММА-състезателка Анита Доганова и президентът на веригата Combat Promotion - Георги Анадолов бяха гости в студиото на ТОПСПОРТ.

Причината за визитата им беше предстоящата бойна галавечер, организирана от популярния промоутър в София на 04.06.2017г.

Анита привлече вниманието към себе си със солидното си представяне на ринга, а и с това извън него. Състезателката е учител в детска градина, като съчетава безпогрешно тези две безкрайно различни по своята насока професионални занимания.

Георги Анадолов реализира успешен бизнес в редица разнообразни сфери, като от 16 години живее във Великобритания. Сред най-големите му страсти, освен любовта към българския фолклор и дух, е и успешната организация на галавечери по смесени бойни изкуства.

Защо изявите на бойците извън клетката са също толкова важни, колкото и тези вътре в нея, колко лишения и трудности включва подготовката на състезателите за техните срещи и колко съществена е разликата между действителността в бойните спортове в страната и тази зад граница, можете да научите от първо лице, благодарение на гостите в студиото ни:

Снимка 286169

Източник: news.bg

Анита, започваме с онова, което по всяка вероятност прави впечатление още на първо четене - жена в бойните спортове. Вече не е чак такава рядкост, но въпреки това винаги е интересна конкретната причина за представител на нежния пол да реши да се занимава със смятан за "мъжки" спорт. Коя беше причината за това, в твоя случай?
- Аз винаги съм се занимавала със спорт. Още от най-ранна детска възраст. В даден момент от развитието си реших, че ще започна да се занимавам с бойни спортове. Това е моето амплоа вече 5-6 години, като през последната година-две вече съм професионален ММА състезател. 

Беше ли трудно за теб началото? Кой се оказа най-непосилният момент, елемент от тренировките за теб?
- Да. Както във всеки спорт, началото беше най-трудното. Но малко по малко човек навлиза в материята и започва да не усеща затруднение при практикуването на дадения спорт. Не мога да кажа, че е имало нещо конкретно, което ме е затруднявало.

Тренирала си и други спортове. Това беше ли от полза за теб?
- Практикувала съм нормалните спортове, с които се занимава всяко дете - плуване, волейбол. Първият боен спорт, с който се захванах, беше боксът. 

Кога разбра, че имаш заложбите и таланта да постигнеш успехите, които вече са факт?
Треньорите, с които съм работила до момента, акцентираха вниманието ми върху смесените бойни изкуства. 

Снимка 286305

Кой беше първият ти мач?
- Той беше доста труден. Аматьорски, но все пак си беше предизвикателство за мен. Загубих, но само спортист, който не е познал загубата, не може да оцени победите след това. Никога няма да забравя този свой мач.

Имаш срещи в множество различни стилове, включително граплинг, санда, а не само ММА. Какви са разликите между тях и защо се спря точно на смесените бойни изкуства?
- Участвала съм на състезания в България, както и на такива зад граница. Имам всякакъв вид класирания - първи, втори места, трети... Имам достатъчно опит. Имам и среща за европейска титла по санда, като именно след нея се запознах с господин Анадолов. 

Снимка 286171

Източник: news.bg

Какво е усещането да се работи с жена, разполагаща с по-голям ентусиазъм дори от някои от мъжете, г-н Анадолов?
- Мога да кажа гордост. Това, което тя показа във въпросната среща, може да бъде окачествено единствено като истински боен дух. Тя доказа на всички какво означава това. Тя загуби, но всички й ръкопляскаха. Тя не се предаде до последния момент. Само истинските състезатели знаят колко воля и усилия им коства това в трудните моменти да не се предадат, а да дадат максимума от себе си, за да излязат от затруднението. Радвам се, че имах възможност да видя, че освен като спортист, Анита е прекрасен човек и извън спорта. С действията си тя може да бъде за пример и да повежда младите. В нейните срещи всички могат да видят красотата в спорта. Без груба сила и чисто само физическо надмощие, а много техника и красота. Политиката на Combat Promotion е да показваме не само бойците на ринга, а и самите тях като личности извън сцената и прожекторите.    

Един от треньорите ти е Ангел Караиванов. С какво допринесе той за повишаването на качеството в представянето ти в различните галавечери, в които си взела участие до момента? Какво включва кондиционната ти подготовка? Колко различни вида тренировки провеждате с екипа ти, преди важна за теб бойна вечер?
- Всеки изминал мач показва върху какво трябва да се работи допълнително. Подготвям се с няколко различни треньора - по граплинг, ММА, такъв, който се грижи за представянето ми в стойка, основно в стил "муай тай". Всички те изключително много ми помагат. Работата с всеки поотделно дава доста добър резултат като цяло. 

До каква степен е от значение разучаването на съперника и кое е по-съществено - стратегията и подходът индивидуално към всеки един опонент или самомотивацията и нагласата ти в конкретния момент, в часовете и минутите преди мача? А може би е комбинация от двете?
- Комбинацията от двете. Разучаването безспорно е част от цялата ситуация и без него не може. Всеки боец се интересува и знае подробности за съперника, които биха били от полза за него.

Снимка 286304

Коя е съперничката, която те е затруднявала най-много в твоята кариера, до момента?
- Определено последният ми мач - с опонентката от Латвия - беше сложен, започна трудно, но малко по малко успях да наложа своето темпо и стил и спечелих. 

Предстоят две важни дати за теб в близките няколко месеца. Разкрий подробностите за тях пред нашите зрители.
- На 22.04 ми предстои среща от важна галавечер в Германия. В една от най-големите ММА-вериги. Ще се изправя срещу състезателка, която също има опит в професионалния ММА. От Полша е. Мисля, че ще стане интересна срещата. Тя също е от много висока класа. Следващата важна дата е 04.06, в София. Отново ще се изправя срещу опитна съперничка, но името й все още не е оповестено. 

Снимка 286170

Източник: news.bg

Какви са очакванията ти в дългосрочен план?
- Да имам все повече срещи. Насочила съм се към ММА, като професионален спорт. Същевременно и на състезанията по граплинг мога да натрупам богат опит. 

Няма как да не те попитам за комбинацията между работата ти като преподавател в детска градина и амплоато ти на професионален състезател. Как успяваш да съчетаеш тези две неща или просто поставяш ясна граница между тях? Как гледат близките ти, а и родителите на децата, на изявите ти на ринга?
- Работата с деца е доста трудна и изисква себеотдаване. Дори и извън нея, ти продължаваш да бъдеш пример за децата, които възпитаваш. Всеки, който съчетава ежедневна работа и състезателна кариера, знае колко е трудно да се справяш и с двете неща едновременно. Но аз съм достатъчно упорита, за да го направя. Родителите на децата ме подкрепят. Дори са им пускали мои срещи. След победите ми ме поздравяват. 

Помага ли ти това, че твоят приятел също се занимава с бойни спортове?
- Определено е плюс. Когато се готвя за дадено състезание много ме подкрепя. По принцип е добре да има някой, който да отнема от напрежението. Когато и двамата обаче се готвим и сме напрегнати, трябва да успяваме добре да съчетаваме всичко. Той най-добре може да разбере какво ми е преди мач.   

Казваш, че не предпочиташ на срещите ти да присъстват членове на семейството ти. Защо? Как успяваш да постигнеш оптимална концентрация, когато чуваш познати гласове около ринга? Успяваш ли да се "изключиш" от атмосферата наоколо?
- Това е навик. Нещо, което се придобива по време на тренировките. Всеки професионален състезател различава много добре гласа на своя треньор, измежду всички останали, които чува. 

Снимка 286306

Какво включва хранителният ти режим в извънсъстезателен и състезателен период?
- Приготвям си храната сама. Такава, която е достатъчно полезна. Без пържени, мазни храни, сладки неща, тестени храни... Когато нямам килограми за сваляне не е голям проблем, но иначе режимът е доста строг.

Къде усещаш истинската си сила - при размяната на удари в стойка или в схватките си на земя? А коя част от битката предпочиташ и защо?
- В зависимост от ситуацията. Понякога едното надделява, в други моменти другото. Чувствам се достатъчно сигурна както в стойка, така и на земя. 

А какво би пожелала на всички момичета, които искат да бъдат като теб, искат да се занимават с бокс или бойни спортове, но не могат да се решат на първата и най-важна стъпка?
- Пожелавам на всички деца, без значение с какъв точно спорт възнамеряват да се занимават, да имат щастливо детство. И да се наслаждават на всичко, което правят. 

Г-н Анадолов, какви са очакванията Ви за галавечерта, която предстои през юни?
- Очакванията ми са много големи. Не се притеснявам, че това, което правим, ще бъде проведено на българска земя. Напротив. Аз искам да направя верига от световно ниво. Тя вече е на европейско такова. Ние сме на челните места в Европа. Искам веригата ни да бъде разпознаваема с България. Без значение от локацията, на която ще се провеждат мачовете. Участието на бойците ни в тези вечери пък е свързано основно с изграждането на воля. Искам да докажем всички заедно, че ако един боец разполага с необходимите възможности, може да му се даде шанс за изява. Не съм започнал случайно да се занимавам с това, което правя. Влагам само собствени средства, което предполага това, че предварително съм си изградил едно дългосрочна стратегия. За мен важен е резултатът, а той е веригата да бъде разпознаваема навсякъде, включително в България. Ако в даден момент преценя, че веригата ни не е в услуга на спортистите, ще се занимавам с нещо друго. Истинският ефект от това, което правим, е не когато видим свой боец да развява българския флаг след победата си, а когато организираме ученици, посетим историческа българска забележителност и те слушат внимателно нашите бойци и това, което те им казват. Това е моята победа.