Комисията за финансов надзор публикува съобщение, с което уведомява всички лица, застраховани в българския клон на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", че на 23 август 2019 година в официалния вестник на Република Кипър вече е публикувано решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по ликвидация на дружеството. Това означава, че българските клиенти имат 35 дни срок от днешния ден да предявят претенеции за изплащане на обезщетения.

По нататък в съобщението на КФН се казва, че Комисията се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси относно защитата на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган по застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на "Olympic Insurance Co. Ltd" предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, както и за кредитори на застрахователното дружество.

Всичко, което трябва да знаете за фалита на застрахователя "Олимпик"

Всичко, което трябва да знаете за фалита на застрахователя "Олимпик"

Пълни подробности около случая

За тази цел от името на председателя на Комисията за финансов надзор - Бойко Атанасов, миналата седмица бе изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в страната.

В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който, съгласно кипърското право, лицата, които имат претенции, трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.