Час след като започна официалното честване на Деня на труда от БСП, пред НДК се събраха националисти, за да отбележат празника.

В шествието, организирано от Национална съпротива, което тръгна от пилоните на НДК и се очаква да приключи, както през миналата година пред Паметника на незнайния войн, участват около 50 души, сред които доста футболни привърженици.

Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици, заяви, че в България се разпространява представата, че комунистите имат някакво авторско право върху този празник. Това е поводът националистите да се съберат и да обявят, че първи май е празник на хората по света и денят се възприема като честване на международната солидарност между всички работещи. По думите й той няма нищо общо с болшевизма.

Въпросът, който се откроява, е за смисъла и цената на труда, смята тя. Според Ваташка този въпрос е по-актуален от всякога, тъй като в България години наред политиците рекламират страната ни с евтиния труд. Тя откри в това стремеж за привличане на инвестиции и определи начина като неправилен. Така се привличат инвестиции в страни от най-бедните региони в света, обяви Ваташка.

Според нея в България работещите хора са притиснати и унизени не само с ниските доходи, но и с безобразното управление на техните предприятия.

Шествието на националистите тръгна по булевард „Витоша" с възгласи: „Тук маршируват Национална съпротива!". Националистите носят черни знамена на организацията, на които пише: „Национална съпротива - България", както и „Национална дивизия - Перник".

Шествието е съпроводено и от възгласа: „Комунистите на съд, на съд, България поема по национален път!". От НДК привържениците на националистическата идея тръгнаха, предвождани от полицията. До кръстовището на булевард „Витоша" с булевард „Патриарх Евтимий" след тях се движеха и автомобили на полицията. След като пресякоха светофара на кръстовището, те продължиха по булевард „Витоша" като от двете страни на шествието вървят и служителите на реда.

Според полицаите шествието ще достигне до Софийски университет.

В един момент обаче шествието на националистите пресрещна привърженици на БСП, които се разотиваха след мероприятието, което партията бе организирала.

Някои от националистите не се стърпяха и показаха няколко неприлични жеста, обръщайки се към социалистите с възгласа: „Червени боклуци!".

Колоната премина край Съдебната палата, отправи се към улица „Съборна" и достигна Президентството.Между БНБ и БАН бяха паркирани автобусите, с които бяха превозвани съмишлениците на „червените". Това леко разгневи националистите, но не се стигна до напрежение и конфликтни ситуации.

Докато минаваха през „Цар Освободител" възрастна жена ги посрещна с думите: „Вие ни мразите, но ние ви обичаме!".

През цялото време полицаите неотменно следваха националистите, като буквално ги бяха обградили, за да не се стига до конфликтни ситуации.

Акцията на националистите приключи пред Народната библиотека.

„Национализмът в България има бъдеще и това бъдеще сме ние", обявиха те. Участниците призоваха да се забрави егоизмът и заедно да смачкат комунизма.