Днес отбелязваме 139-ата годишнина от геройствата на българските юнаци на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война. В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина. 

Хиляди българи се очаква да се включат в националното честване на историческия връх, което е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана ще потеглят към легендарния връх. 

Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка

Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка

Според ген. Радев този ден опровергава мита, че са ни подарили свободата

В 9,30 часа започват традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха. С живи картини родолюбците от Съюз „Единение“ и Дружество „Традиция“ ще пресъздадат формирането на българското опълчение, церемонията по освещаване на Самарското знаме, ще демонстрират ръкопашни схватки, оръжието и стрелковите умения на българското опълчение, ще покажат приготвянето на войнишки борш във военно полева кухня. 

Едно от най-очакваните събития е възстановката на епичните боеве

Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата, която продължава до 16 часа.

По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея, движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България, от Русе и Велико Търново - през Дебелец-Прохода на Републиката-Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България, през Гурково- Прохода на Републиката-Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през село Поповци и Донино, обходния път на град Трявна -село Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.