От 11.00 до 12.00 часа утре - 18 ноември, ще спре градският транспорт в София, Варна, Добрич, Перник, Пловдив и Стара Загора.
Ефективната стачка, организирана от синдикатите, започва рано сутринта в мините, като за час в нея ще участват и всички останали отрасли.

Общите искания са свързани с класа, квалификация, заработките за вредност и криминализиране на неизплащането на работни заплати.
2/3 от работещите в мините ще се включат в едночасовата национална стачка утре, обявиха синдикатите, цитирани от Дарик радио.

Пет хиляди ще стачкуват само в “Марица Изток”. В рудодобива, въгледобива, добива на нерудни суровини стачката ще започне още в 6.00 сутринта.

От 7.30 до 8.30 часа ще стачкуват ефективно над 2950 училища в цялата страна.

В 10.30 ще започне шествието на стачкуващите вече повече от месец работници в “Балканкар”. Те ще минат през Министерството на правосъдието с искането на оставка на синдика на холдинга.

От 11.00 до 12.00 часа освен градския транспорт ще спрат и предприятията от всички обществени сфери на производство, където има синдикални структури.

Между 13.00 и 14.00 часа ще протестират работниците в здравеопазването.

Синдикатите подчертават, че стачката е законна и не е политическа.
От КНСБ и КТ “Подкрепа” все още нямат отговор на поисканата среща с премиера, която да постави начало на преговори за синдикалните искания, които освен общи, са и конкретни за всяка отделна сфера.

Близо 80 хил. души ще се включат в ефективната учителска стачка в петък, а утре едночасово ще стачкуват около 120 хил. преподаватели в средното образование.

Това съобщи председателят на синдиката на българските учители Янка Такева след среща на профсъюзите с Новото време, предаде Дарик радио.
Председателят на групата на Новото време Мирослав Севлиевски заяви, че на последните консултации, които нововремци ще имат с управляващите за Бюджет-2005 на 23 ноември зад гърба си Новото време ще имат двата най-големи синдиката, които подкрепят искането за 5% от БВП за образование.

Парите трябва ад бъдат инвестирани, а не похарчени и те трябва да се запишат не в бюджета на министерството, а в републиканския бюджет, заявиха от Новото време.

От синдиката на българските учители поискаха 22 млн. лв. за подпомагане на издръжката на детските ясли и градини, 5 млн. лв. за превоз на ученици и 6 млн.лв. за индексация на непроменената издръжка на учениците до 12 клас.

От 22 до 25 ноември 40% от членовете на синдиката на българските учители ще се включват в мълчаливото присъствие пред парламента, с което ще се настоява всеки депутат да гласува по съвест за увеличаване на средствата за средното образование.