2 472 000 лева събра 15-то издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", съобщиха от администрацията на президента.

В кампанията участваха над 3 000 индивидуални дарители и 420 компании и организации. Те са направили дарения на обща стойност 1 917 000 лeвa. В полза на кампанията до този момент са изпратени 555 000 кратки съобщения на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 555 000 лв.

Специална благодарност беше изразена и на родители, участвали в медийното отразяване на Кампанията, разказвайки историите на болните си деца. Сред тях са родители и деца, които са подпомагани през годините от "Българската Коледа". В кампанията се включиха и родители на деца, които не са подпомагани, но искаха да вдъхнат кураж на тези, които в момента са в беда.

97 училища от цялата страна са част от каузата в помощ на спасения детски живот.

Благодарение на тези обединени усилия, общият размер на получените дарения за периода 01 декември 2017 г. до 16 февруари 2018 г., е 2 472 000 лв. Кампания 2017/2018 постави във фокуса на "Българската Коледа" грижата за спасения детски живот.

Новите методи на диагностика позволяват навременно откриване на заболяванията и прилагане на лечение, което спасява живот. Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа, за да бъдат предотвратени евентуални хронични заболявания и усложненията от тях. Поддържането на здравето на спасените деца изисква усилия за дълъг период от време, дори през целия живот, като в повечето случаи това е сериозно предизвикателство - както за лекарите, така и за техните семейства. Това е мотивът акцентът на 15-та благотворителната инициатива "Българската Коледа" да е в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация на децата.

До този момент в Администрацията на Президента са постъпили 250 заявления за подпомагане на деца. Исканията за подпомагане са основно за: диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. Молби за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Към момента общо 33 болници са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от Кампанията.

Организаторите на "Българската Коледа" уверяват, че както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.

Правилата на Благотворителната инициатива на Президента на Република България "Българската Коледа" са публично достъпни на интернет страницата на инициативата www.bgkoleda.bg.