2.6% преднина на ГЕРБ (31.7%) пред БСП (29.1%) сред твърдо решилите да гласуват. Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч" в навечерието на изборите. Позициите на Обединените патриоти и ДПС за много близки - 8.9% за патриотите и 8.4% - за ДПС.

Социолозите отбелязват, че разликата между тях е, че ДПС рязко мобилизира вота си през последните дни. При националистите пък в рамките на кампанията се наблюдава лек отлив.

Петият сигурен участник в следващия парламент е партия "Воля" на Веселин Марешки. Подкрепата за нея е 6,8 %. От "Алфа Рисърч" отбелязват, че са възможни по-широки амплитуди поради неясния политически профил.

Коалицията Реформаторски блок - Глас народен е точно на 4 % бариера. Социолозите коментират, че мобилизацията на колебаещите се десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието на коалицията в парламента.

Проучването отчита електорална подкрепа около и над 2 % за коалициите "АБВ - Движение 21", Движение Да, България" и "Нова република". От "Алфа Рисърч" отбелязват, че на моменти в кампанията те са правели по-значими пробиви. Те се характеризират с твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

Около 1 % от гласовете в страната събира ДОСТ на Лютви Местан. Опцията "Не подкрепям никого" смятат да изберат около 3,5 %.

Социолозите отбелязват, че при това разпределение на силите в края на кампанията, 5-партиен парламент би изглеждал приблизително по следния начин: ГЕРБ - 89-91 мандата, БСП - 81-83, Обединените патриоти и ДПС - по 24-25, "Воля" - 18-19. При 6 партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП - 77-79, Обединени патриоти и ДПС - по 22-24, "Воля" - 17-18, и РБ - 10.

Проучването на "Алфа Рисърч" в навечерието на изборите показва, че се запазва високо намерението за участие във вота. До урните на 26 март ще отидат 62% от живеещите в страната приблизително 6 млн. пълнолетни граждани. На тази база и отчитайки тенденциите от президентския вот, може да се очаква, че между 3,6 млн.- 3,7 млн.души ще упражнят правото си на глас в неделя.

Рязко се увеличава делът на хората, които вече са решили кого да подкрепят. До 12 на сто намаляват сигурните, че ще гласуват избиратели, но все още не взели окончателно решение чия бюлетина ще пуснат. Социолозите отбелязват, че макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души.

"Алфа Рисърч" разделя кампанията на два периода.

Първият период започва в края на януари и се характеризира със силен старт на БСП - конгреса на левицата, новите лица в листите, ранно представяне на програма с акцент върху социалните послания, действия на служебното правителство, съвпадащи с нейни позиции. Според социолозите активното медийно присъствие на БСП и инерцията от президентските избори, на фона на защитната позиция на ГЕРБ й създали увереност и самочувствие на победител.

Въпросът за победителя на изборите остава и за "Афис"

Въпросът за победителя на изборите остава и за "Афис"

4-процентовият праг ще се равнява на около 130-135 хил. гласа

Смята се, че точно тази увереност вероятно я е накарала в хода на същинската кампания недвусмислено да артикулира тези, които до този момент само бегло маркираше - промени в данъчната политика, в лихвите на банките, анти-СЕТА, вето на санкциите срещу Русия за нарушения на международното право, демокрацията, като "отнемаща и ощетяваща" живота на българските граждани.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че това е отключило един своеобразен втори период в кампанията. Той се характеризира с усилване на съмненията и страховете на българските граждани от евентуална ревизия на основни вътрешно и външно-политически принципи, които гарантират европейското членство и липсата на непредвидими промени. Според социолозите, разгръщайки позицията си, БСП сама я отслабила. От нея се отдръпнали неопределилите се избиратели. В резултат на това се променила посоката на промяната, а не толкова дистанцията между двете водещи партии.

От "Алфа Рисърч" коментират, че бъдещата управленска формула със сигурност ще трябва да включва поне трима участници. Освен въпроса за победителя, ключови са и въпросите за електоралната подкрепа на другите политически сили и обществената приемливост на възможните коалиции.

анкета

Как ще гласувате на 26 март?

АБВ – Движение 21 3.4%

БСП 25.8%

Воля 4.0%

ГЕРБ 26.4%

Да, България 9.5%

ДОСТ 2.0%

ДПС 2.2%

Нова република 12.6%

Обединени патриоти 9.5%

Реформаторски блок 4.7%