правителство Днес е първото заседание на правителството за тази година.
Законодателната програма на Министерски съвет за първото полугодие на 2005 г. предвижда да бъдат приети 20 нови законопроекти, 16 законопроекти за изменение и допълнение, 21 законопроекти за ратифициране и 2 нови кодекса.

Министрите ще обсъдят проектозакон за студентското кредитиране. Според него банките ще отпускат пари на студенти, които не са навършили 35 години и се обучават редовно в държавни университети. С отпускането на заемите няма да спре даването на стипендии.

Очаква се вицепремиерът Пламен Панайотов, заедно с министъра на правосъдието Антон Станков да внесат проекти на Кодекс на Международното частно право и Наказателно-процесуален кодекс. Двамата ще предложат още и промени в Търговския закон.

Панайотов заедно с министрите Антон Станков и Христина Христова ще подготвят закон за избори на български представители в Европейския парламент. Същият екип ще изготви и промени в Закона за местните избори.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще предложи за разглеждане от правителството законопроект за насърчаване на иновациите, научните изследвания и развойната дейност в областта на високите технологии. Той ще внесе и предложения за промени в Кодекса за търговското корабоплаване.

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева ще предложи изменения в законите за патентите, за измерванията, за техническите изисквания към продуктите и т.н.

Правителството ще разгледа подготвените от екипа на министъра на финансите Милен Велчев законопроекти за акцизите и за дейността на заложните къщи. През първото полугодие на 2005 г. финансовият министър ще внеси и предложения за промени в Закона за данък върху добавената стойност.

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев пък ще подготви проект на Закон за електронната търговия, съобщава Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерски съвет.

Министърът на отбраната Николай Свинаров и екипът му ще подготвят 5 проекти на закони за отбраната и отбранителната сигурност; за Министерството на отбраната и въоръжените сили на Република България; за пребиваване и преминаване на чужди и съюзнически въоръжени сили на територията на страната; за изпращане и използване на български въоръжени сили извън територията на България; както и промени в Закона за ветераните от войните.

Законопроекти за децентрализацията, за жилищните сгради - етажна собственост, жилищните асоциации, за концесиите, за водоснабдяването и канализацията, за геодезията и картографията, са част от програмата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Той ще предложи и изменения и допълнения в Закона за устройство на територията.

Министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев ще внесе проект на закон за несъстоятелността на енергийните предприятия.

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме ще предложи изменения и допълнения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за горите и т.н.

Министрите на вътрешните и на външните работи Георги Петканов и Соломон Паси ще подготвят предложения за промени в Закона за българските документи за самоличност.

Министър Филиз Хюсменова, заедно с вицепремиера Николай Василев ще внесат предложения за промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.