220 млн. евро е прогнозната стойност на интерконектора Гърция-България, обяви пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в заседанието на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Общата стойност на проектите, с които България ще кандидатства, приблизително е 1,4 млрд. евро. Страната ни вече е изпратили проектите на ЕК и чака комисията да се произнесе.

Приоритет за страната ни е диверсификацията на маршрутите и доставките на природен газ. Петкова посочи важните за България енергийни проекти. С геостратегическо значение е газовия интерконектор България-Гърция. Интерконекторът с Турция е друга възможност за свързване на страната ни с Южния газов коридор, подчерта тя с надеждата, че до края на годината той ще влезе в действие.

Енергийният министър смята, че усилията на ЕС трябва да са насочени към построяване на интерконекторите.

"Имам уверение на европейските партньори, че ще финансират проекта със средства от комисията", посочи Петкова. За преодоляване на енергийната зависимост тя изтъкна идеята на българското правителство за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Хъбът може да разчита на руски газ, но и на български добив.

"Може да се захранва от Каспийския и Източносредиземноморския регион", допълни Петкова.

България има стратегическо географско положение. "Уверена съм,че реализацията на всички тези проекти ще дадат енергийна независимост, от която се нуждае Югоизточна Европа", каза в заключение българският енергиен министър.


България ще работи интензивно за участието си в Европейския енергиен съюз, увери също така енергийният министър Теменужка Петкова . Още до края на 2015 г. страните членки ще направят и първи стъпки за реализацията на съюза.

Председателството на днешното събитие е не само признание за българския парламент, но и голяма отговорност, изтъкна Петкова.

Делегациите от парламентите на страните членки на Асамблеята ще обсъждат доклад на комисията на тема „Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна Европа" и ще приемат резолюция.

Петкова изрази увереност, че интерпарламентарната организация разполага с отличен потенциал за подобряване ефективността на региона. Петкова е оптимист, че Европейският енергиен съюз ще направи икономиките по-независими и по-конкурентоспособни.