Служителите в държавния ТЕЦ "Марица изток 2" искат яснота за тяхното бъдеще. По информация на Деян Дяков, председател на КНСБ в предприятието, от началото на година са изпратили три писма с искане за насрочване на среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество на тема "Енергетика".

Писмата са от 4 януари, от 11 януари и от 19 януари. До момента те са без отговор , каза Дяков.

"Не можем да си говорим през медиите, а така започна правителството от началото на годината. Съжалявам, но това не е социален диалог", уточни той. 

Зелената сделка не е само енергетика, а промяна на философията, убеден Станишев

Зелената сделка не е само енергетика, а промяна на философията, убеден Станишев

България нямала енергийна стратегия, защото трудните решения постоянно се отлагат

Смятам, че една седмица е абсолютно нормален срок, в който писмото да пристигне, да бъде разгледано и да получим поне писмен отговор или насрочване на среща, в противен случай ние нямаме друга алтернатива освен да си изкараме хората на улицата и да си потърсим отговори на въпросите, които задаваме, обясни Дяков.

"Хората са притеснени, не толкова от факта, че се говори за затваряне на "Марица Изток" или от цената на тока, а от това, че нямат представа какво ще е тяхното бъдеще. Ние не знаем какво е заложено в Плана за възстановяване и развитие, в енергийната стратегия. Нямаме представа как върви изготвянето на териториалните планове, там какво е заложено", каза той.

Сметната палата влиза в ББР и ТЕЦ "Марица Изток 2"

Сметната палата влиза в ББР и ТЕЦ "Марица Изток 2"

Акцентът ще падне върху държавните предприятия и търговските дружества

По думите му е крайно време служителите да бъдат информирани и да бъдат с ясното съзнание коя структура до кога ще работи, къде ще ги преквалифицираме, къде ще ги препращаме да работят и въобще ще се наложи ли това и кога. Трябва да има ясен план за действие за следващите 10-15-20 години, каза Дяков.

"Това не е от днес за утре. Говорим за съдбите на хора. Само при нас в централата работят 2350 души, които всеки ден идват на работа с неяснота", допълни синдикалният лидер.

Радев: Искаме не само да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток

Радев: Искаме не само да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток

В Македония се извършва системна дебългаризация