За двойно увеличение на заплатите на служителите на МВнР са необходими между 25-30 млн. лв., което е много трудно да се получи от държавния бюджет. Това, което министърът на външните работи Николай Милков е поискал в своя доклад е помощ за увеличение с 30% на заплатите, което се равнява на 8.5 млн. лв.

Това заяви постоянният секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов пред журналисти след заседанието на ресорната комисия, което състоя на фона на сутрешния протест и обявена стачка на служителите на ведомството. Служителите на външно министерство нямат никакви гаранции за развитие по техните искания. Очаква се развитие по техния казус да има, когато започнат обсъжданията на удължаването на бюджета за догодина.

Кондов е доволен, че служителите на МВнР са получили подкрепа от парламентарно представените партии.

Младите ни дипломати - с телефон с копчета и издържани от родителите си

Младите ни дипломати - с телефон с копчета и издържани от родителите си

Синдикатът на Външно недоумява как младите хора могат да бъдат привлечени на работа в МВнР

Във всички случаи ще има съществени затруднения при изготвяния на посещения и материали с продължаващите стачни действия на служителите на МВнР на 2 декември, петък. Тогава се прекратяват консулските услуги и заверки, спира работата в Централното управление на Министерството на външните работи. Синдикатът на МВнР обаче е готов на отстъпки, като се търсят някакви варианти, защото и за тях стачните действия също не са приятни. Синдикатът на МВнР е готов да преговаря и ако има гаранции нещо да се получи за заплатите на най-младите служители, стачката ще бъде прекратена, уточни Иван Кондов.

Кондов не вярва, че служителите във външното ведомство да станат обект на популизъм или популистки обещания между първо и второ четене на бюджета, при положение, че искат много малък финансов ресурс.