ген.Колев Има между 25 и 30 подадени рапорта за отказ от участие във втората мисия в Ирак.
Това заяви началникът на Генщаба ген. Никола Колев след като посети ранените войници в ВМА.
По думите му с желаещите да се откажат ще се проведат допълнителни разговори, за да бъдат допълнително мотивирани за участие във втория пехотен батальон.

Предполагам, че това решение те са взели под натиск на близките си. Принципът на доброволност е приоритетен при формирането на контингентите, посочи ген. Колев и добави, че отказалите се ще трябва да заплатят неустойки, свързани с разходите, направени от военното министерство, за подготовка, медицински изследвания и транспорт.
С думите: Толкова ли е важно!, ген. Колев отказа да съобщи размера на предвидените неустойки. Ако отказалите се останат до 30 това няма да повлияе на изпълнението на задачите, защото трябва да се охранява само една база. Голяма част от първия батальон са поискали да останат и за втора мисия, но Генералният щаб няма да им позволи, защото след тежка мисия трябва да има възстановяване, посочи още генерал Никола Колев.

По време на заседанието на Върховното главно командване при президента Георги Първанов на 8 януари ген. Колев ще предложи да се приеме пакет социални мерки за кадровите бойци, чрез който да се регламентират грижите за семействата на заминал на мисия военен и финансовите помощи за роднините на пострадал боец.
Припомняме, че преди няколко от “Дондуков” 2 обявиха, че президентът Георги Първанов свиква на 8 януари съвещание на членовете на Върховното главно командване.
Темата на съвещанието ще бъде Оценка на подготовката, всестранната осигуреност и способността за изпълнение на задачите от българските военни контингенти извън страната. Изводи и необходими военно-технически мерки за повишаване боеспособността и защитеността на военнослужещите зад граница.
По темата се очакват доклади на министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб ген. Колев.

По-рано днес стана ясно, че министър Свинаров и ген.Колев ще се срещнат с бойците от втората ни мисия за Ирак на 6 януари - вторник.

Началникът на Пета шипченска бригада - където се подготвя батальонът ни, ген. Венцислав Младенов заяви, че на тази среща се очаква рейнджърите ни да поставят някои искания за перфекциониране на допълнителните споразумения към договорите им за мисията в Ирак.
Те искат да бъдат включени нови клаузи за доброволно отказване от мисията, както и да се опишат варианти за връщането им от Ирак - кой ще поеме разходите в такива случаи и ще има ли наказателни санкции за отказалите се.