43 дни на гладна стачка е екологът Димитър Василев. Той е в кресненското село Влахи, където се грижи за 90-годишната си майка. Причината да започне гладна стачка, е че няма как да отида на протестите в София и да остави възрастната жена сама.

Основният му мотив за гладната стачка е: "оставка на кабинета "Борисов-3" и на главния прокурор Иван Гешев". Василев се надява с тяхната оставка да бъдат опазени екосистемите в Кресненското дефиле.

"На 32-ия ден от протестите в София бях с високо кръвно, защото не можех да направя нищо", каза пред news.bg Василев, който е бивш представител на природозащитните организации във Висшия екологичен съвет на Министерството на околната среда и водите.

"От 1988 г. - малко преди промените, се занимавам с природозащита. Запознат съм какво се случва с природата ни - златодобив, замърсяване. Основният ми мотив е Кресна. От 23 години се опитваме не да спрем магистралата, а да спасим Кресненския пролом от магистралата. Имаше и друга възможност за строеж на АМ "Струма", но правят всичко възможно да унищожат природата", каза Василев.

Той разказа, че през 2008 г. имаше одобрен и от европейските институции проект, щадящ за природата.

"Всичко беше одобрено, казаха ОК за парите. Опитахме се да не им се позволим да строят магистралата на парче", обясни Василев.

По думите му - "Всичко бе наред, когато дойде Борисов (първият мандат на Бойко Борисов - б.р.)". Магистралата е отбивка от 10-ти европейски коридор, който свърза Балтийско море с Истанбул, а от София е отбивка за Солун.

"Миналата година през декември бе слушането в Европарламента. Петицията за Кресна бе затворена благодарение на великото лоби на управляващите - Александър Йорданов, Андрей Слабаков и още други спомогнаха за това", обясни екологът.

Димитър Василев се надява, че екологичните проблеми ще намерят решение заедно кадровите.

"Искам оставка, и на него (премиерът Борисов - б.р.), и на дясната му ръчичка Гешев, който служи да разчиства всеки, който не подкрепя властта. Настоявам Борисов да си вземе чекмедженцето, пищовчето и леко, леко - бегом, да си поеме пътя. Аз не съм млад, на 63 години съм, що за хора трябва да сме, за да търпим този нисконачетен, нискообразован човек. Ако той не си вземе багажчето, Европа да го нарита. Наричам България клептокрация. Имам подкрепа от разумни хора в чужбина", обяви Василев, който е на гладна стачка от 43 дни.

От 17 часа в София е началния час на днешните антиправителствени протести.

Полицаите иззеха бутилки с физиологичен разтвор от протестиращите майки

Полицаите иззеха бутилки с физиологичен разтвор от протестиращите майки

От МВР не е намерено нещо притеснително към момента