6 политически сили имат шанс да попаднат в следващия парламент, ако изборите се провеждаха сега. Това показва изследване на "Сова Харис", проведено по поръчка на БГНЕС.

"Армията" на българските граждани, които няма да гласуват или не са решили за кого да дадат своя глас, е най-многобройната.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП - 15,2%. На трето място е ДПС с 8%. То е следвано от коалицията "България без цензура"-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторския блок с 4%. АБВ се ползва с подкрепата на 2,7%.

"За АБВ трябва да се отбележи, че се намират на ръба за преодоляването на 4-процентовата бариера. По същество това разпределение на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент през май", сочи анализът на "Сова Харис".

Малка е вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации. За "Атака" биха гласували 1,3%, а за НФСБ - 1%.

В същото време армията на хората, които все още не са решили за кого да гласуват заедно с тези, които няма да отидат до урните, взети заедно е най-голяма. 16,6% не са решили за кого да дадат гласа си, а 17,7% заявяват, че няма да упражнят това си право.

В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: 1. Бойко Борисов с 48,1%; 2. Сергей Станишев с 27,2%; 3. Лютви Местан с 21,7%; 4. Георги Първанов със 17,1%; 5. Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е 6 с 12,9%, и от Ахмед Доган - седми с 9,7%.

Спряганата за високи европейски постове Кристалина Георгиева е в края на таблицата с едва 3,1%.

"Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Болшинството от избирателите не намират политически субект, на когото да гласуват доверие да ги представлява. В тази ситуация на данните от социологически изследвания трябва да се гледа като на ориентир, а не като на предизборна прогноза", заявяват от агенцията.