6% или около 300 хил. души твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 13 юли сред 700 души.

Според изследването, 36% казват, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството. В протест в подкрепа на правителството казват, че биха участвали 8%, а че вече са участвали казват 2%.

Съществена част от деклариращите, че протестират, са млади хора.

В София има по-голямо желание на хората да протестират, очаквано в останалата част на страната протестният потенциал е по-малък и вероятната причина за това е повече страх.

Събитията показват, че настъпва промяна, коментират социолозите. В София към момента на изследване са протестирали около 10%, което би могло да означава и около 150 хиляди души.

Според изследването, 58% от анкетираните приемат, че е нужна оставка на правителството, 32% са против. Останалите не могат да преценят.

Според данните от тази експресна анкета се възпроизвежда традиционната структура на мненията за доверие в правителството.

Тези данни показват също, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси.

Сякаш по целия свят пандемията на коронавируса консолидира властта за първите три месеца, а сега започва обратният процес - настроения за промяна, показват процесите в Германия, Франция и други страни.