Закон за доброволците поискаха днес представители на Българския червен кръст (БЧК) и на Българския дарителски форум (БДФ). Красимира Величкова - председател на БДФ съобщи, че подобен законопроект е изготвен и внесен още в края на 2011 г. и е бил подкрепен от министъра на културата, както и от еврокомисар Кристалина Георгиева, но до днес не е подложен на разглеждане.

По данни от 2010 г. в България има регистрирани 72 527 доброволци, които в рамките на годината са отработили 3 152 000 часа. От БЧК обясниха, че според социологически проучвания в България само 5% от населението би положило доброволчески труд, като по този показател страната ни е на дъното на европейската класация. Липсва ясна държавна стратегия и политика на действие за стимулиране на доброволците.

„Безвъзмездното полагане на труд и услуги е ценност за страната ни", изтъкна д-р Джамбазова от БЧК. До момента БЧК разполагат с 19 400 доброволци, като според нея приемането на този закон ще даде възможността на тези хора да бъдат оценени подобаващо и да усетят подкрепа за труда си. Доброволците в България трябва да бъдат менажирани по подходящ начин и статутът им следва да бъде осигурен.

Без стратегия за техния труд, дейността им няма как да бъде обект на обществен съпричастност и пример за подражание. Сред най-основните точки в проектозакона са здравно осигуряване и застраховка на доброволците в ситуации, когато има риск както при скорошния пожар на Витоша. Евентуални средства за командировки и специални обучения също трябва да бъдат взети предвид. Едно от важните предложения в закона е, ако безработен полага доброволчески труд, да не бъдат прекъсвани социалните му помощи.

От Доброволческия форум припомниха, че неправителствените организации, работещи с доброволци, поемат изцяло разходите за тяхната подготовка и единственото, което искат от държавата е, тя да облекчи максимално необходимите административни процедури. От БЧК отчетоха, че в България най-много доброволци има в сферата на екологията и социалните помощи.