Един от основните приоритети на министерството на отбраната е модернизацията на армията, категоричен бе военният министър Близнаков, след заседание на парламентарната комисия по отбрана.

Той подчерта, че са изготвени 34 проекта за модернизация на армията. Веселин Близнаков заяви, че засега са отделени 5 приоритетни проекта. Той допълни, че в каква степен те ще се реализират, ще стане ясно след заседание на икономическата комисия, където ще се обсъдят неотложните проблеми на българската армия.

На този етап пред министерството на отбраната строи решаването на въпросите за доставка на нови хеликоптери, превъоръжаване на армията с нови автомобили, ремонтиране на вертолетите ни МИ 17 и МИ 24.

Неотложните въпроси за решаване пред министерството на отбраната са и осигуряване на армията с нови транспортни самолети, както и проектирането и строителството на многоцелева корвета.

Необходимите средства за изпълнението на тези проекти са около 850 млн. евро, заяви министър Близнаков. Той уточни, че в българската армия от 20 години няма нови технологични средства, което затруднява интеграцията на българското въоръжение към съюзническите сили.

Министърът на отбраната каза още, че министерството на отбраната е в непрекъснат контакт с министерството на финансите, за да се съвместят нуждите на армията и възможностите на бюджета.

Имаме задължения към НАТО за разполагане на резервоари на територията на страната, които да подсигуряват леталните апарати на НАТО, добави министърът на отбраната. Той каза, че са осигурени шест места за тези резервоари, но не пожела да ги назове.

Засега разходите по операция “Феникс” са под 1 млн. лева, заяви още министър Близнаков.

Той подчерта, че е уредено финансирането на операцията и след нейното приключване изразходваните средства от българската армия ще бъдат възстановени.