Димитър Абаджиев бе избран за председател на новото гражданско сдружение „Европейски демократичен път". Членове на Управителния съвет, Мария Капон, Елеонора Николова, Николай Младенов и Ива Тодорова.

Над 40 са учредителите на новото гражданско сдружение. Средната възраст на учредителите е 30 години, това са юристи, икономисти и финансисти, информира Дарик радио.

Димитър Абаджиев съобщи, че няма да се прави нова парламентарна група, защото според него няма предпоставки за това.

„Европейски демократичен път" няма да е партия, но ще търси партньорство с „ГЕРБ", с „БЗНС-НС" на Анастасия Мозер и с „Европейската народна партия".
Ще работим за изработването на нов десен проект, обясни Димитър Абаджиев, за когото преди време се предполагаше, че може дори да стане формален лидер на бъдещата партия на Бойко Борисов ГЕРБ.

Столичният кмет винаги е твърдял, че с удоволствие ще работи с Абаджиев, но и двамата отричат бившият член на ДСБ да поеме ръководни функции в ГЕРБ.

Поставяме си за цел да обиколим всички градове и села и да чуем какво искат хората, подчерта на днешното учредяване Елеонора Николова от СДС.

Според независимия депутат и член на Демократическата партия Мария Капон дневният ред на хората е този, който е важен за България. Единствената дума, която ще чувате от мен, от тук насетне, е работа, каза още тя.

Припомняме, в началото на месеца Абаджиев напусна ДСБ.
Мотивите за решението ми са свързани с радикалното разминаване между вижданията на ръководството и на мнозинството в ДСБ и моите за политиката, която трябва да води ДСБ, неспособност да се води дебат, обясни той.