Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество би се превърнала в комитет по държавна сигурност, ако се осъществят намеренията за реформи в институцията, анонсирани от "Продължаваме промяната".

Това заяви на пресконференция лидерът на партия АБВ Румен Петков, чиято политическа сила е част от коалицията "БСП за България".

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Очакват около 4% дефицит

"Предлага се комитет за държавна сигурност и то в най-уродливите му параметри, които да има право на подслушвания, обиски и арести. Това ще бъде поне четвъртата институция, която ще може да подслушва. Питам - има ли регистър кой и кого подслушва? Няма, което значи, че едно лице може да бъде слушано и от 3 служби едновременно", остър бе Петков.

От АБВ настояват още да не бъде осъществявана и планираната реформа, по силата на която редица изпълнителни агенции ще излязат от принципалните си министерства - например БАБХ и Фонд "Земеделие" от Министерството на земеделието.

ДСБ щели да подкрепят Нинова за председател на парламента

ДСБ щели да подкрепят Нинова за председател на парламента

Христо Иванов и Атанас Атанасов остават в НС

"Това противоречи на всички европейски практики", категоричен е лидерът на АБВ. "Изваждайки фонд "Земеделие" например лишаваш министъра от най-силния инструмент за правене на реална политика."

Петков е провел разговор с лидера на БСП Корнелия Нинова, която е проявила "пълно разбиране" по темата.

Румен Петков коментира и номинацията за евентуален бъдещ премиер - Кирил Петков, за когото във времето се изказваше остро. "Дали ми харесва или не не е важно. Бях първия, който поздрави победителите на изборите. Най-естественото решение бе "Продължаваме промяната" да излъчат премиер."

"Компромисите за задължителни. Без компромиси е абсолютно невъзможно дори да започне работа", добави той.

В брифинга на АБВ участва и имунологът доц. Атанас Мангъров. Той и Петков поставиха редица искания що се касае до ковид мерките. Първото от тях - да се върнат незабавно учениците в час без всякакви тестове, като аргументът за това са "нищожно ниския" брой на позитивни тестове при най-малките в последните седмици.

Кацаров определя най-големия си успех - приемането на зеления сертификат

Кацаров определя най-големия си успех - приемането на зеления сертификат

Той предупреди, че здравната система е много натоварена

На второ място, смятат от партията, трябва да отпадне зеления сертификат, който бил "напълно безсмислен", а парламентът следва да приеме закон, който да гарантира, че няма да бъде въвеждана задължителна ваксинация. "Стана напълно ясно, че и ваксинираните могат да са носители на вируса и да заразяват.

Със сертификата те обаче имат свободата да се движат свободно, като така заразяват", коментира доц. Мангъров.

Ресторантьори искат държавата да определи цената на тока

Ресторантьори искат държавата да определи цената на тока

Предлагат или регулация, или компенсации