Възстановява се противопоставянето между леви и десни. Така на практика се връща двуполюсния политически модел, смятат от Института за дясна политика, които представиха регулярния си доклад-коментар на политическите процеси у нас.

Катализатор на това разделение е решението на АБВ да напусне упрваляващата коалиция и оставката на Ивайло Калфин.

„В българския политически живот се очертават много ясни политически граници, които могат да породят тенденция за възстановяване на двублоковия политически модел“, посочват в доклада, но правят извод, че след напускането на управлението, АБВ са изпаднали в политическа изолация и рискът Георги Първанов да остане извън орбитата на БСП остава съществен.

Според анализаторите изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП е задал тенденция за ново начало на диалога в лявото политическо пространство.

В доклада се казва, че при евентуална консолидация на лявото политическо пространство, не е изключено в средносрочен и дългосрочен план да се стигне до сформиране на десен блок, който да консолидира обществените настроения базирани върху отстояване на пазарните принципи в икономиката, патриотизма и защитата на националната традиция.

Според анализаторите изненадващото издигане на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат отстрана на ДСБ и призивът той да бъде обща дясна кандидатура е представлявало опит за връщане на партията в управляващото мнозинство. След отказа на Плевнелиев да участва в предстоящите избори обаче това намерение по-скоро ще остане неосъществено.

В доклада се казва още, че смаляването на управленския формат след излизането на АБВ прави решаваща подкрепата на Патриотичния фронт за правителството. От института прогнозират, че за ГЕРБ би било лош сценарий да се отиде на предсрочни избори не по волята на самата партия и нейния лидер, а по волята на странични фактори и обстоятелства, като загуба на парламентарно мнозинство.

Затова, пред най-голямата политическа сила все още стои въпросът за предизвикване на предсрочни парламентарни избори с цел постигане на по-широко парламентарно представителство.