АБВ са категорични, че на първо четене няма да подкрепят промените в Конституцията. На второ четене формацията ще подкрепи някои от промените, към други остава с непроменена позиция, стана ясно от изявление на депутати.

Без гласовете на хората на Първанов обаче не се знае дали ще бъдат събрани необходимите 180 гласа за приемане на проекта на първо четене.

"На второ четене АБВ няма да застане зад начина на разпределяне на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС). Политическата квота не трябва да надделява над професионалната квота", категоричен бе в кулоарите на народното събрание председателят на парламентарната им група Борислав Борисов.

"Ако обаче надделее професионализма над политическото в състава на ВСС, може и партията да си промени позицията", твърди той.

Иначе от партията на Георги Първанов са готови на среща с правосъдния министър Христо Иванов, който заяви желание да ги убеди в нуждата да се подкрепят промените в основния закон. "Като е искал се изпраща една покана: кога, къде, как, ако не,- ние да го поканим", заяви Борислав Борисов.

От АБВ са готови на разговор с цел да се постигне съгласие. "Христо Иванов е логичен като министър по принцип, няма проблем за среща и за разговор", допълни депутатът от АБВ.

Припомняме, по-рано днес Конституционният съд отказа на искането на депутати да тълкува промените в основния закон, а именно - разделянето на ВСС на две колегии.
Повечето от парламентарните групи заявиха, че това няма да е пречка за тях да подкрепят внесените преди лятната ваканция проектопромени.