Отиващият си парламент е парламент на грозната лъжа и спекулация, който с просташките си прояви е достигнал парламентарни висини "от времето на Венци" са академичната същност на българския парламентаризъм. Това заяви по време на пресконференция на АБВ лидерът Румен Петков.

По думите му, това е най-дългата политическа кампания в историята на България - започнала на 4 март и която ще завърши на 11 юли, а и краткото парламентарно битуване е било предизборна кампания.

Христо Иванов за протеста: Административно мероприятие

Христо Иванов за протеста: Административно мероприятие

В пленарна зала се прави повече кампания, отколкото законодателство

Грозната спекула с очакванията на българите за ефективност и мерки срещу корупцията, състоянието на главния прокурор и спекулациите със забраната на специализирания съд и прокуратура. Народното събрание е отделило по думите му време за почивки, смята Петков.

Магистрати и Гешев на протест срещу "лобисткото законодателство"
Обновена

Магистрати и Гешев на протест срещу "лобисткото законодателство"

Настояват "да останат независими"

Той смята, че проектът за специализирания съд е недоносен, а "Да, България" - "лъжци, които не само не са готови, а знаят, че лъжат".

"С действията си "Да, България" укрепиха Иван Гешев и показаха желание, че не са способни да търсят решение на тежки проблеми", добави Румен Петков. Мнението му е, че въпросът за бюрото за защита е внесен по "сакат начин".

Относно изборното законодателство, той смята, че три години се лъжат нашите сънародници, че там ще се създаде избирателен район.

Румен Петков коментира и Комисията за борба с корупцията - за него тя е нужна с правила и ред и не е възможно да се направи нещо за 6-7 дни. Това е парламент, който освен шоу, се е видяло и каква е силата на клеветата, добави той.

И Гешев писа на ЕС за закриването на спецправосъдието

И Гешев писа на ЕС за закриването на спецправосъдието

Работело се в условията на внезапност, оплакват се от прокуратурата

Петков се спря и на ситуацията с въглищните централи - цената на вредните емисии въглероден диоксид е достигнала 49 евро на тон, а държавната "Марица - 2" излъчва 1.3 тона на мегават, което значи, че 65 евро са вредните емисии. Неговата сметка е, че централата губи 60-70 лв. на мегават. Прогнозата на експерти била, че на 1 юли "Марица 2" ще бъде затворена, представи лидерът на АБВ. Той припомни и "престъпния договор на Иван Костов, който е продал двете "Марици" (1 и 3) на американците, за което българските граждани плащаме". Същото се отнасяло и за Рафинерията в Бургас.

"500 млн.евро ще платим на двете Марици, за да си платят вредните емисии, 150 млн. евро за Марица 1. От 5 години АБВ обяснява, че при Марица 1 и 3 има очевидна държавна помощ, поясни Петков. Енергетиката е в състояние на клинична смърт, смята той.

КЕВР чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за американските тецове

КЕВР чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за американските тецове

Въпросът с "американските" централи, техните договори и евентуални промени не касаел КЕВР

Румен Петков добави и че България плаща повече за газ от "Турски поток", за което министърът на енергетиката е престъпник. "Новият министър по енергетиката трябва да е уволнил шефовете на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", иначе е съучастник в съсипията на българската енергетика", заключи Румен Петков.