Ако опозицията инициира вот на недоверие в сферата на енергетиката, АБВ може и да реши да го подкрепи. Този намек дойде от страна на лидера на формацията в оставка Георги Първанов.

В ефира на Нова телевизия той призна, че на партийната конференция през април, когато ще се решава за собствената му оставка, ще се мисли и дали АБВ ще остане в управляващото мнозинство. Ако бъде взето негативно решение, партията ще изтегли Ивайло Калфин от постовете му на социален министър и вицепремиер, стана ясно още от думите на Първанов.

Лидерът на АБВ не отрече, че в последно време формацията му се държи като опозиция. И на нас ни идва в повече, призна той. Първанов се оплака от пълната липса на диалог между партньорите, като, според него, премиерът и правителството формират своята политика, независимо от това какво ще решат партньорите.

Все пак от АБВ смятат да подкрепят в пленарна зала законопроектите, уреждащи сектор „Сигурност". За Първанов тези законови текстове се готвят от няколко правителства и ще укрепят службите, под което АБВ би си сложило подписа.

Президентът Първанов не пропусна да коментира и назначението на ексминистъра на вътрешните работи в служебното правителство Йордан Бакалов като шеф на военното разузнаване. Той има своите качества, добър експерт е, но не смятам решението за удачно. Там обикновено са назначавани хора с пагон, от системата, и това е естествено аргументира позицията си Първанов.

Той изтъкна, че се подписва с добра оценка под работата на досегашния шеф на разузнаването и не би го освободил от длъжност. Той бил освободен с несериозни мотиви. Първанов се обяви за реформи в службата, но не към реполитизирането й.

По повод кадровите назначения АБВ лидерът уточни, че премиерът не се е консултирал с партията за шефа на ДАНС, който предстои да бъде обявен в сряда. Ние не държим всички постове да са консултирани с нас, но трябва да знаем качествата, достойнствата на една или друга кандидатура, аргументира се Първанов.

Той продължи критиката си към Реформаторския блок и обяви, че е несъгласен и с тяхната кадрова политика. Очевидно не сме съюзници. За да е ясно това на обществото, обявих, че замразяваме подкрепата си, призна Първанов. Аз съм остър и към ДПС, няма координирана атака от нас и тях към РБ, гарантира все пак партийният лидер.