Не зная по света някой да прави коалиция, като казва: "Елате при мен на базата на моята програма, платформа или друг подобен документ", заяви Първанов по повод заявената от страна на БСП готовност за партньорство с АБВ, но по левите стандарти на столетницата.

Първанов упрекна БСП, посочвайки, че това не е силната печеливша коалиционна култура. Обикновено се сяда и се обсъждат допирните точки, смята той. Готови сме да работим с БСП по темата за земеделска стратегия и политика. По нея не може да има никакво партизиране.

"Не бих искал да коментирам конгрес на друга формация, но има силно смекчаване на тона по отношение на АБВ", подчерта Първанов, допълвайки, че в политическите документи на БСП АБВ упорито се избягва, не се споменава. Това, по думите му, е знак, а АБВ умеели да разчитат знаците.

Впечатление е направило, че там като основен коалиционен партньор е изведена партия "Евророма", отчетливо прозвучало в словото на Миков, според Първанов.

АБВ предлагат спешна мярка за активиране на външната ни политика в областта на енергетиката - свикване на заседание на КСНС. Още...

Сегашната коалиция беше зачената и успяла Коалиция за България през 1999 г. с местните избори тогава. Тогава формулата била успешна, но различна от това, което в момента ни се предлага, изтъкна той.

Тогава направили равнопоставена коалиция. Впоследствие обаче тя променила характера си. Това не е работещият и печеливш вариант, особено когато позициите ти не са засилени в рамките на тези години, коментира Първанов.

Според него не може да се прави печеливша политика, ако на централно ниво водим непрекъснати препирни. Това е лош знак към избирателите, предвиди лидерът на АБВ и предупреди, че кандидатите по места само ще загубят от това.

Стана ясно още, че местните избори не са някакъв "рубеж" в чисто партиен и организационен план за АБВ.

Над 13 000 са членовете им в момента, особено интензивно записване за членския състав ставало в последните няколко седмици и месеци. АБВ се надяват да получат силна мрежа на общините, кметствата, в общинските съвети, за да могат да използват местните органи като силен лост за провеждане на политиките си.