БТК До 7 май се очаква да излезе решението на надзорния съвет на Агенцията за приватизация за подписване на сделката с купувача на БТК “Вива Венчърс”. Това заявиха управляващият директор на “Адвент Интернешънъл” Кристиян Мрук и консултантът в инвестиционния фонд Уилям Ейлуърд.

Представителите на “Адвент Интернешънъл” посочиха, че не виждат никаква причина надзорният съвет да се формализира и да не даде съгласието си за подписване на сделката. В интерес на България е решението да бъде взето бързо, защото БТК трябва да заеме конкурентни позиции на пазара, каза Уилям Ейлуърд.

По думите на Кристиян Мрук “Коч Холдинг” и “Тюрк Телеком” не са направили конкурентна оферта. Ако бъде взето решение за “Коч Холдинг”, което принуди “Вива Венчърс” да се оттегли от сделката, българската държава ще изпадне в много неблагоприятна позиция, коментираха от “Адвент”.

В своята социална програма те предвиждат да вложат в БТК 45 млн. евро, като служителите със стаж над 10 години в системата ще имат възможност за доброволно напускане на компанията и ще получат обезщетение на стойност между 8 и 16 брутни месечни заплати, в зависимост от прослужените години и възрастта си.

“Вива Венчърс” ще осигури и възможност за започване на самостоятелен бизнес на служители на компанията, като учреди фонд за насърчаване на предприемачеството. Инвеститорът е събрал международен екип от специалисти, който ще управлява БТК, а в управленската стратегия за дружеството е заложена схема, според която постепенно всички ръководни постове в компанията ще бъдат заети от българи.