С молба за сформиране максимално бързо на ново правителство се обърнаха родни учени и индустриалци към ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов отвори вратите на централата си и прие на среща председателя на Българската академия на науките (БАН)  акад. Стефан Воденичаров и представители на Академичния и индустриален клуб „Добри Желязков".

В близо двучасовите разговори Борисов и академиците са обсъдили редица въпроси, сред които развитието на предприятията, работата на държавната администрация, прилагането на законите, използването на науката като инструмент за подпомагане на държавното управление.

Като най-неотложни задачи пред новото управление, академиците поставят решаването на проблема с банките и финансовото състояние на страната ни. „Искаме да възстановим нормалния стопански живот в България", обяви на пресконференция след срещата председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Страната ни, по думите му, се намира в толкова сложно състояние именно заради факта, че България е престанала да произвежда. В дните на политически разговори за сформиране на новото правителство на страната ни академиците и индустриалците са признали пред Борисов, че са разтревожени от политическата ситуация в момента.

Категорично против сме за влизане от избори в избори. В България не може да се разреши това", отсече акад. Воденичаров.

Изборите минаха, някакво правителство ще има, но остават големите ни проблеми - с демографията, с българската земя, с нацията като гени и състав, с нашите сънародници роми, които играят все по-голяма роля в живота на нашата държавата, коментира от своя страна авторът на „Време разделно" акад. Антон Дончев.

По думите му, докато решаваме всекидневните и утрешните проблеми, не трябва да забравяме големите проблеми на духовния живот и път на голямата нация, наречена „българи".

Акад. Дончев посочи, че сега живеем дни с голяма тежест и важност за живота на нашия народ. „Това са дни от похода на една нация, която се движи по своя път от 1300-1500 години", отбеляза още академикът.

Мислейки обаче за избори и правителство, по думите му, политиците не забелязват, че има и други много големи проблеми. „През цялото време трябва да помним, че имаме проблем с демографията, проблеми с българската земя, проблеми с нацията като гени и състав. Имаме и проблема с нашите сънародници, които искат да ги наричаме роми, означаващо римляни, а те играят все по-голяма роля в живота на нашата държава", посочи акад. Антон Дончев.

Той призова обаче за това, докато решаваме проблемите си, да не забравяме за духовния живот и пътя на голямата нация, наречена българи. "Преди 1500 година на историческата сцена се качват 15 народа, а сега сме останали само ние", гордо заяви писателят. Той се върна още назад в историята с разказа - „прабългарите са оцелели, защото са имали един пояс и са го нарекли български пояс. Той е разделял горна част на тялото за небето и долна част на тялото за земята. Той не само ги е разделял, той ги е събирал".

„Без равновесие между нашия материален и духовен живот, не можем да вървим напред. Ние сме от страната на пояса нагоре, но почнахме да връзваме този пояс на шията си и той вече не е никакъв пояс, ами стана гердан", направи извода акад. Дончев и призова за това всички твърдо да отстояваме правото на човека да бъде свързан с небето.

Нашите академици и представители на едрата индустрия желаят максимално бързо да бъде сформирано правителство", посочи и зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов и увери, че в партията на Бойко Борисов се отнасят с уважение и респект към научните среди.

Борисов е обещал на учените и индустриалците отново да се срещнат и да разговарят за бъдещето на страната ни, стана ясно от думите на герберката Лиляна Павлова. За в бъдеще разговорите им ще бъдат насочени и към развитието на конкретни секторни политики, сред които образование и здравеопазване.

Партията, която се ползва с най-високо обществено доверие, ще работи в пълен синхрон с най-блестящите академици и индустриалци", обеща и новият депутат от ГЕРБ Красен Кралев.