Аз не съм се молил да поемам тази комисия, не съм се натискал. Това беше политическо решение.

Така "патриотът" Слави Бинев обясни назначаването си на поста за председател на Комисията по култура и медии на пресконференция в Народното събрание.
Припомняме, това предизвика скандал в почти всички гилдии в сферата на културата и изкуствата у нас. Има вече обявена готовност за протести, ако Бинев не се оттегли.

Слави Бинев изтъкна, че в Патриотичния фронт са хора с достойнство. "Трябва да знаете - човекът, който ме препоръча е Валери Симеонов", посочи той. По тази причина, Бинев би напуснал в момента, в който Симеонов му каже.
"Смятам, че има политически натиск, няма да посочвам интелектуалния подбудител и съучастниците му", коментира шампионът по таекуондо.
Другият вариант Бинев да се оттегли от поста е, ако другите две скандално назначени личности - Орхан Исмаилов и Веселин Пенев си подадат оставките. Тогава, в знак на солидарност, Бинев щял да направи същото веднага.

Бизнесменът призна, че е искал да поеме Комисията по европейски въпроси и контролът над европейските фондове. "Разпиляването на човешкия ресурс е по-опасно от разпиляването на публичните средства", коментира той.
"Едва ли има човек, по-подготвен в работата с транспонриането на европейските закони от мен", изтъкна още бившият евродепутат от квотата на Атака.

Решението Бинев да поеме председателството на Комисията по култура и медии, самият той в началото е отказал, осъзнавайки, че в него има и капан. После обаче се замислил върху серия от въпроси: Кой се занимаваше в последните години със свободата на словото? Кой правеше семинари, в които да води обидени, унижени журналисти, които са били под преса? (явно визирайки себе си, б.р.)

Пилеенето на човешки ресурс, по думите му, е може би най-голямото престъпление в нашата страна. "Смятам, че това внимание, което бе отделено на мен, го заслужава всяко назначение и всеки един избор", категоричен е многократният шампион по таекуондо. "Можете ли да накарате икономически министър да каже колко милиона данъци е платил?", попита той.

Бинев застана пред медиите, без да чувства срам и заяви, че е останал безкрайно учуден от нападките срещу назначението му. "Видях много хора, които говорят за мен, но аз не ги познавам", посочи той и изрази мнение, че културното поведение изключва това, да нападнеш някого, без да го познаваш.

Бившият собственик на фолк заведението БИАД обичал да се посвещава на това, което прави. "Ние трябва да направим в медиите нещо съвсем просто - да ги освободим от всички зависимости - икономически, политически, всякакви", коментира той. Сред приоритетите на посрещнатия с недоволство председател на Културната комисия е да се освети собствеността на медиите до ниво - физическо лице.
"Не обвинявам никого, но мисля, че днес трябва да си подадем ръце и да вървим напред", призова той.

На тези, които му казват, че не може да пее, рисува и стихоплетства, Бинев отговори - абсолютно сте прави. Бизнесменът призна, че няма такива таланти, но не смята, че това ще попречи на административната му роля в комисията.
Все пак Бинев разкри един свой талант - "да дава възможности на тези, които искат да направят нещо добро".
"Ако не бяха Медичите и Борджиите, Микеланджело и Леонардо да Винчи щяха да си останат обикновени бояджии", с тази алюзия към изкуството Бинев опита да защити поста си и да заяви готовността си да подобри условията за творците.

Той посочи и друг аргумент за това, че е подходящ за позицията. Според него, ако председателското място бъде заето от човек от гилдията, това може да се разчете като конфликт на интереси. По тази причина таекуондистът не иска поста в спортната комисия.
Сред приоритетите му е и Закон за меценатството, както и задължително сваляне на ДДС на 7% за културните индустрии, а българските продукции да се излъчват повече.
Той обеща да направи всичко възможно законите да бъдат в услуга на творците, а не да им връзват ръцете.

Като баща на 5 деца и дядо, Бинев се налагало да отговаря и на въпросите им, по отношение на нападките срещу него. Той се зарече, че ако и днес престъпният свят го нападне, той ще защити себе си, семейството си, имота си, дори тези, които не обича, в случай, че държавата не го защити.

 

"Това не е привилегия, а задължение на всеки истински мъж", посочи шампионът по таекуондо.

"Това, че ме наричат мутра, е клишето, което ми сложиха, за да ме елиминират", обясни той.

"Станах имотен човек, без да съм приватизирал нищо в престъпната приватизация и без да имам нито един договор с държавата", посочи бившият собственик на фолк заведение, след което допълни, че затова му казали, че е гадняр. В нормалния свят всеки един такъв човек би се превърнал в легенда, а тук съм мутра, продължи да се жалва той.

В заключение стана ясно, че Бинев предпочита да бъда посрещнат с нож и изпратен с аплодисменти, отколкото да бъда посрещнат с фанфари и изпратен с камъни.