Ситуацията около Брекзит не беше по-различна през март, когато бившият премиер Тереза Мей се споразумя с Жан-Клод Юнкер. Срокът за Борис Джонсън сега е прекалено малък.

Това заяви политологът Георги Киряков пред bTV по повод сключената сделка за развод между ЕС и Великобритания.

Той обясни, че ако се стигне до т.нар твърд Брекзит ще пострадат и двете икономики. Причина за това ще са налагането на мита и инфлацията.

"Между двете страни има огромен стокообмен. Така ще се намали и производителността на някои продукти, например компоненти на самолетната компания "Еърбъс", която произвежда на територията на няколко страни", допълни той.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Според Киряков въвеждането на точкова система, при която ако искаш да работиш, трябва да покриеш даден тест, във Великобритания би затруднила хората.

Преводачът Мариана Хил смята, че различното в ситуацията е, че този път председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не разполага с 6 месеца да преговаря и лавира. Според нея решението от вчера е ултимативно.

Освен това Хил обясни, че напъдените от Борис Джонсън консерватори трудно биха се върнали в партията. Въпреки това не изключи подобен сценарий.

На по-добър път сме, но не знам дали ще има сделка за Брекзит, обяви Меркел пред Бундестага

На по-добър път сме, но не знам дали ще има сделка за Брекзит, обяви Меркел пред Бундестага

Меркел обаче увери, че Европа никога няма да позволи връщане на насилието на остров Ирландия

По думите ѝ основната опозиция в британския парламент в лицето на Лейбъристката партия също иска сагата Брекзит да приключи.

Хил подчерта, че електронното правителство на Обединеното кралство ще се справи с това да даде статут за пребиваване на гражданите. Според нея и българското посолство в страната има добра кампания за сънародниците ни на Острова.

Преводачът обясни, че последната реч на кралица Елизабет II е била различна и именно, защото тя е "държавният печат", нейните думи могат да повлияят на решението на Уестминстър.

Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

Оставя се възможност за удължаване на срока и след 31 октомври