ГЕРБ постави условие на парламентарния шеф Михаил Миков за участието си в тазседмичната работа на парламента.

В писмо до Миков лидерът на ГЕРБ Борисов заявява, че герберите са съгласни с проекта за дневен ред, изпратен им от шефа на НС, но искат към него да се включи актуализация на бюджета на Здравната каса и съответно на Държавния бюджет.

По-рано днес Борисов се е срещнал с шефа на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, пред когото е поел ангажимент да съдейства за включване в дневния ред на законопроект за актуализация на бюджета на НЗОК, като необходимите средства да бъдат за сметка на държавния бюджет - от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

В тази връзка ГЕРБ декларират, че ще участват в работата на парламента, ако Министерски съвет внесе в рамките на тази седмица актуализацията на бюджета на касата и това е точка от дневния ред на НС.

Припомняме, дефицитът на касата е 491 млн. лева. Настоящите управляващи пък обвиняват кабинета „Борисов", който по настояване на тогавашния финансов министър Дянков е изтеглил над 1 млрд. лв. от резерва на Здравната каса, оставяйки НЗОК без буфери за реакция при нужда.

Междувременно, Борисов не прие поканата на Михаил Миков, отправена към парламентарните групи за обща среща със синдикати и работодатели след вчерашната тяхна пресконференция, на която политическите ни партии бяха обвинени за настоящата ситуация и бе поискано от тях националноотговорно поведение.

Борисов насрочи индивидуална среща с бизнес и синдикати, тъй като не приема тезата, че и ГЕРБ имат вина за ситуацията в държавата.