Надзорният съвет на НЗОК преди минути е приел решението за необходимост от актуализация на бюджета на Касата.

Ще подкрепим актуализацията на бюджета, гарантират БСП и ДПС
Още...

Ако министър Андреева не е на плажа, да се размърда и утре да го внесе в Министерски съвет - този призив отправи д-р Станимир Хасърджиев на пресконференция в БТА.

Той апелира и премиерът да подкрепи решението, а депутатите да влязат в пленарна зала, за да може актуализацията да стане реалност.

Междувременно стана ясно, че премиерът Орешарски е съгласен с актуализацията. Това обяви шефът на АИКБ Васил Велев, който по-рано днес, заедно с колегата си от БСК Божидар Данев са разговаряли с министър-председателя.

Припомняме, синдикатите също са на мнение, че бюджетът на касата трябва да се актуализира, тъй като в противен случай наличните средства позволяват да се плати около 68% от дейността на болниците. В момента дупката в бюджета на Касата възлиза на 491 млн. лева.

Опозицията от ГЕРБ поиска актуализацията на залегне в дневния ред на парламента още за тази седмица.

Междувременно на срещата с работодателите и синдикатите в парламента БСП и ДПС обещаха да работят в парламента до края на месеца.

Лидерите на парламентарните групи и на двете партии се зарекоха, че ако Министерски съвет внесе предложение за актуализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и като цяло на държавния бюджет, то народните представители ще го обсъдят и гласуват в пленарна зала.

„Ако Министерски съвет предложи актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част на републиканския бюджет, ДПС ще подкрепи предложението", обеща лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обясни това категорично решение на движението с тежкия проблем в сектор здравеопазване, който може да бъде решен само чрез актуализация на бюджета на касата.