Политологът Даниел Смилов заяви, че естественото място на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание е в опозиция. ПП-ДБ все пак се запазва като голяма формация с над половин милион хора. Формации, които са били в управление с ГЕРБ, не са влизали в парламента след това. При ГЕРБ, които очевидно ще управляват с ДПС и ИТН, те ще имат една опозиция, която няма да върви само по националистическа линия, а ще бъде европейска опозиция, коментира Смилов пред БНТ.

По думите му посланието към ПП-ДБ е едно и имат какво да мислят. Общото доверие в политическата система е много ниско, отвращението е много голямо, посочи Даниел Смилов.

"Правителство ще има, но в доста трудна ситуация", е прогнозата на Смилов.

Според него основната задача на ПП-ДБ е да говорят с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Анализатори: Политическата ни култура слиза на махленско ниво

Даниел Смилов отбеляза, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС е много силна. Смилов не изключва Министерството на финансите да отиде в ДПС, при положение че Борисов поиска Министерството на отбраната и МВнР.

"Господин Борисов от една страна каза, че само с ДПС няма да прави коалиция, а това отваря възможност за коалиции с други партии. Друго, което каза - стига със сглобки, а да управляваме с коалиционно споразумение. Има вариант на правителство на малцинството и търсят подкрепа. Да видим дали ГЕРБ наистина това предлага, но моят аргумент, че дори и да е това, нивото на координация на министрите между ГЕРБ и ДПС ще бъде много висока. Затова Борисов каза, че иска да си запази няколко позиции в кабинета", анализира Смилов.

Политологът Цветанка Андреева добави, че на ПП-ДБ ще им е трудно да бъдат в опозиция, тъй като формация на Кирил Петков и Асен Василев нямат опит като такива. ПП не са в добра кондиция, за да влязат в едно управление, като при "Демократична България" има силно критичен анализ от изборите. Ако искат да останат траен политически субект, ще трябва да се обърнат към себе си, коментира Андреева.

Тя смята, че има кадрови потенциал в ГЕРБ за подходящ министър-председател. Няма да има голяма драма кой ще е премиер, но по-важното е кои ще са министрите на отбраната и на външните работи. За тези две министерства ще трябват знакови лица, посочи Андреева.

Журналистът Валерия Велева заяви, че резултатите от изборите са катастрофални за партиите и не са доволни. Има категоричен първи победител, която с леко по-слаб резултат, който сега трябва по законите на демокрацията да състави правителство, каза Велева. Тя посочи, че в ДБ върви по-адекватен разговор, докато ПП не осъзнават какво се е случило на изборите и каква ще им бъде бъдещата роля. ПП продължават да се държат неполитически.

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Това, което се очертава е управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН

И Смилов, и Андреева, и Валерия Велева са сигурни, че ще има политически кабинет след изборите.

Велева смята, че премиерът ще бъде знаково лице от ГЕРБ. Мария Габриел няма да бъде министър-председател, но един от най-добрите подготвените за поста е Росен Желязков. Много важно ще бъде и името на председателя на парламента, който също трябва да е от първата политическа сила, анализира Велева.

Според нея Христо Иванов вече не е интересен, тъй като слиза от политическата сцена. Тя смята, че в правителството, което ще има, няма да има министри на ДПС. В бъдещото управление няма да има коалиция - правителство на ГЕРБ, подкрепено от съответните политически сили, каза още Валерия Велева.

"Да, България" няма да участва в съставянето на правителство

"Да, България" няма да участва в съставянето на правителство

В рамките на новото 50-о Народно събрание