На базата на днешни изчисления дефицитът може да се движи от минус 10 млн. лв. до плюс 10 млн. лв. излишък. Това ще стане ясно на 30 април, когато излязат последните данни от приходите и разходите в държавния бюджет.

Към днешна дата фискалният резерв е 8.5 млрд. лв., от които 8 млрд. лв. са по сметка в БНБ, останалите 500 млн. лв. са в търговските банки. Това заяви в отчет за финансите на страната - държания бюджет и фискалния резерв пред депутатите от 45-ото народно събрание министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

Преди това към министъра бе зададен въпрос от "Има такъв народ", които цитираха данни, според които от БНБ към 16 април във фискалния резерв има 7.2 млрд.лв., липса на 2 млрд. лв. и попитаха кой е разрешил разходването на целеви средства. Въпрос също имаше и дали балансирането на бюджетния дефицит ще бъде постигнато с очакваните приходи от концесията на летище "София".

"Няма как да се вади цифра от 2 до 9 април, когато има разходи, а не постъпват приходи, има срокове за внасяне на данъците. Некоректна информация, надявам се някой да се е заблудил", категоричен бе Ананиев.

Внимателно да се работи с фискалния резерв, препоръча Петър Чобанов

Внимателно да се работи с фискалния резерв, препоръча Петър Чобанов

Рецесия в Европа със сигурност ще има

Концесията на летище "София" постъпва във фискалния резерв - нейният размер е 660 млн. лв., а ние бяхме поели предварителни ангажименти да се извършват важни разходи в транспортния сектор, но понеже вноската закъсня, разходите бяха направени с бюджетни средства", отговори още министърът.

В тези 8.5 млрд. лв. има 3.5 млрд. лв. в Сребърния фонд, тези пари са по отделна сметка и не сме си позволили една стотинка за финансиране на други разходи от държавния бюджет, каза още Ананиев.

4 млрд. лв. са стопени от фискалния резерв през декември

4 млрд. лв. са стопени от фискалния резерв през декември

Бюджет 2020 г. завършва с дефицит от 3,5 млрд. лв.

Риск за социалните плащания няма, категоричен бе той и уточни, че във фискалния резерв има средства за текущите разходи. Няма как да имаш 8.5 млрд .лв., да ги държиш, а да теглиш дълг, който носи лихва, затова преценихме, че ще го оставим така, докато новото правителство изгради своите приоритети и реши да усили резерва с нов заем", обясни той.

Преди това Кирил Ананиев докладва, че от началото на пандемията до 31 март 2021 година са отделени 5.1 млрд. лева помощи за бизнеса и домакинствата, а в момента в бюджета са предвидени 1.345 млрд. лева. Приходите, помощите и даренията са в размер на 11.3436 1000 лева.

Съпоставени със същия период на 2020 година, когато приходите не бяха засегнати от пандемията, постъпленията нарастват с над 370 млн. лева. Общата сума от данъчните постъпления 8.833 000 лева. Приходите нарастват с над 240 млн. лева, посочи финансовият министър.

Предварителните данни за бюджетния дефицит към края на месец март показват, че към края на месец април е възможно дефицитът да се свие, което означава балансирано бюджетно салдо към 30 април 2021 година. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, има основание да смятаме, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени. При усложняване на епидемичната обстановка ще трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и поемане на допълнителен дълг, заяви Ананиев.

Разходи са правени от централния бюджет за финансиране на редица мероприятия, които бяха важни - от началото са предоставени 976 млн. лв., от тях 716 млн. лв. са предварително планирани. Сред похарчените пари за водопроводи, ремонт, саниране на училища и детски градини, за улици в населени места. Допълнителните разходи са в размер на 260 млн. лв.

В заключение Ананиев увери, че парите в Сребърния фонд са непокътнати.

Нинова: Борисов е изхарчил 5 млрд. лв. от фискалния резерв, може да посегне на Сребърния фонд

Нинова: Борисов е изхарчил 5 млрд. лв. от фискалния резерв, може да посегне на Сребърния фонд

Лидерът на БСП е притеснена, че премиерът ще национализира парите за пенсиите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова цитира справка на МФ, според която фискалният резерв е 8.2 млрд. лв. от март, което означава, че се топи с 300 млн. лв. на месец. Тя попита колко пари е изхарчил Бойко Борисов извън одобрените в държавния бюджет и има ли намерение да се актуализира бюджетът.

Ананиев отговори със смях и "неудобство" и повтори, че всичко зависи от мерките срещу коронавируса и ще се завърши с одобрения бюджет от НС за 2021 г. "Вашите проекти са за милиарди, без да има в тях и един лев за справяне с пандемията", каза още министърът. Той добави, че актуализация на бюджета няма да има, тъй като не се налага.