Необходимо ли е Министерски съвет да промени решението си за АЕЦ от 26 септември, заради приетата декларация от парламента?

Янаки Стоилов, БСП: Това е необходимо, тъй като в решението на МС се съдържа заявление за затваряне на 3 и 4 блок на атомната централа през 2006 г. А вчерашното решение на парламента определя два ориентира за правителствената политика.

Единият е отчитане на социално-икономическите възможности на страната, а другият - затварянето на блоковете не по-рано от момента на членство на България в ЕС. Доколкото второто е неопределено във времето, правителството не може да се ангажира с конкретен срок.

Рамадан Аталай, ДПС: Три дни бях в Брюксел във връзка с АЕЦ "Козлодуй". Няма нищо притеснително в решението на МС от 26 септември и това, което вчера взе парламента. Целта е една и съща, подтекстът е един и същ - защита на нашите блокове при равнопоставеност при преговорите с ЕС.

Не смятам, че ЕС трябва да ни изнудва, но по същия начин не трябва и ние да ги изнудваме.

Атмосферата в европейския парламент се променя. Ние се върнахме с една декларация, приета от 20 депутата от европарламента с апел за промяна на разбирането на ЕС за закриването на нашите блокове.

Значи вече има хора там, които апелират за промяна на тяхното становище.