Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е бил поставян често в неудобни ситуации заради проверките в пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, и е имал много проблеми от тези свои действия.

Често Танов е бил привикван на срещи, без да е предупреден, че там ще бъде именно Мишо Бирата, а мястото на една такава среща е бил кабинетът на тогавашния министър на финансите в кабинета "Борисов" Симеон Дянков.

Всичко това стана ясно от "избледнелите" спомени на бившия зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев, който разказа пред депутатите от временната анкетна комисия по случая "Мишо Бирата" какво си спомня от далечните 2009 и 2010 година.

Днес народните представители от тази комисия заседават за втори път, като основната задача на работата им е да разберат дали има злоупотреба със служебно положение и какво точно означава изтеклият през 2011 година - записан със СРС - разговор между експремиера Бойко Борисов и ексшефа на "Митници" Ваньо Танов.

Припомняме, в този телефонен разговор Борисов нарежда на Танов - "веднага да изкара митничарите от складовете на "Леденика", собственост на покойния вече Мишо Бирата.

Председателят на парламентарната комисия Йордан Цонев прикани Странджев да разкаже подробно какво си спомня. В отговор бившият зам.-шеф на агенцията подчерта, че през изминалата година вече е давал показания по образувано досъдебно производство и затова днес няма да може да разкаже всички неща.

Странджев се върна назад в историята и посочи, че през 2009 година е имало заповед за проверка на абсолютно всички производители на бира в цялата страна, тъй като дотогава този бизнес е стоял в сянка от контролните органи.
В хода на проверките е била разгледа няколко пъти работата на различни предприятия, спирани са и камиони, превозващи бира без необходимите документи.

Във въпросната пивоварна на Мишо Бирата обаче няколко последващи проверки доказват нарушения и слабости и именно това може би дава основание на Ваньо Танов да отнесе лиценза на "Леденика".

Кулминацията на тези проверки обаче настъпва в петък - 12 март 2010 година, когато след края на работния ден митничарите питат дали през почивните събота и неделя ще се работи в пивоварната. Служителите категорично заявяват - "Не".

Агенция "Митници" обаче получава сигнал в събота, че в склада на "Леденика" се работи и лично Антоний Странджев разпорежда на мобилните групи да влязат категорично в предприятието. Те срещат пречка от страна на шефа на охраната на фирмата, но Странджев се обажда в РПУ на МВР и на място е изпратен полицейски патрул.

Проверката приключва в малките часове на вечерта и именно тогава Антоний Странджев се е обадил по телефона на своя тогавашен шеф Ваньо Танов. "Аз не се отричам от думите си, които станаха публично достояние. Това е моят глас, това е темата на разговора. Разговорът е предаден на 100% и не липсват фрази, няма накъсвания. Точно така беше случаят", призна Странджев.

Попитан от шефа на комисията Цонев дали Ваньо Танов директно му е наредил да извади от мястото на проверката екипите, разпитваният бивш шеф на "Митници" отговори - "Ваньо Танов не ми каза в пряк текст да прекратя проверката. Нищо такова. Не е имало разпореждане - изкарай ги хората".

Антоний Странджев обаче посочи, че месец преди изтеклите скандални разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов в Агенция "Митници" се е усещал натиск по случая с Мишо Бирата.